tag:blogger.com,1999:blog-7857622853994415736.post4359785594259607865..comments2023-12-22T12:39:58.580+01:00Comments on LISTA WITOLDA / WITOLD'S LIST: Żywność genetycznie modyfikowanaWitold T.Zalewskihttp://www.blogger.com/profile/05171645091575864358noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-7857622853994415736.post-44948277016660006972009-04-07T18:35:00.000+02:002009-04-07T18:35:00.000+02:00GMO: nauka przegrywa z zyskiemMaciej Muskat* 2008-...GMO: nauka przegrywa z zyskiem<BR/>Maciej Muskat* 2008-03-02, ostatnia aktualizacja 2008-03-02 20:14 <BR/><BR/>...jak dalece mogą się posunąć osoby z tytułami profesorskimi w obronie nie nauki, lecz konkretnej technologii, do tego przestarzałej i wysoce niebezpiecznej - pisze Maciej Muskat z Greenpeace <BR/><BR/>*... Obawy związane z wpływem GMO na zdrowie człowieka nie wynikają z tego, że geny z takich organizmów mogłyby "przeskoczyć" do człowieka, lecz z faktu, że mogą zmieniać funkcjonowanie nas samych. <B>Do dziś nie ma praktycznie żadnych badań, w których przeanalizowano by wpływ GMO na człowieka.</B> Istnieją jedynie badania dotyczące zwierząt laboratoryjnych. I są one niepokojące: znaczące zmiany we krwi i nerkach szczurów karmionych modyfikowaną kukurydzą MON863 to tylko jeden z wielu przykładów potwierdzających, że modyfikacja genetyczna zmienia metabolizm komórkowy...<BR/><BR/>*...Kompletnym horrendum jest twierdzenie - przytaczane w "Gazecie" przez prof. Piotra Węgleńskiego - że <B>300 mln Amerykanów je żywność GMO i nic im nie jest. Równie dobrze ja mógłbym powiedzieć, że wskaźniki dotyczące pogarszającego się zdrowia Amerykanów są wyłącznie wynikiem wpływu GMO.</B> Tego typu stwierdzenia nie mają żadnej wartości naukowej, bo nie są oparte na badaniach. Jedna z odmian kukurydzy dopuszczona do spożycia przez ludzi w USA była badana jedynie przez 45 dni. Na kurczakach....<BR/><BR/>*... Nieprawdą jest, że stosowanie GMO prowadzi do mniejszego zużycia środków ochrony roślin. Zużycie to jest mniejsze tylko w pierwszych kilku latach od wprowadzenia upraw GMO. Potem znacząco rośnie. <B>Charles Benbrook, były ekspert Białego Domu i dyrektor Rady ds. Rolnictwa Amerykańskiej Akademii Nauk, opublikował cztery lata temu raport, z którego wynika, że po wprowadzeniu GMO w USA do środowiska dostało się o 55 tys. ton pestycydów więcej, niż zużyto by ich w konwencjonalnym rolnictwie!</B> Od wprowadzenia w USA upraw modyfikowanych genetycznie aż <B>19-krotnie wzrosło zużycie Glyfosatu</B>, najbardziej znanego środka chemicznego używanego przy produkcji GMO, którego negatywne działanie na zdrowie ludzkie i środowisko jest potwierdzone. Podobnie jest w Argentynie i Brazylii...<BR/><BR/>*...Wbrew sugestiom wielu naukowców <B>organizmy genetycznie modyfikowane nie mają nic wspólnego z naturalnym procesem krzyżowania znanym rolnikom na całym świecie. Inżynieria genetyczna przełamuje ewolucyjne bariery między gatunkami i tworzy formy życia - sałata z genem skorpiona, kukurydza z genem bakterii - które nigdy nie pojawiłyby się w przyrodzie</B> w sposób naturalny...<BR/><BR/>*...I gdyby GMO przynosiły chociaż wyższe plony... Ale nie przynoszą! W najlepszym wypadku inżynieria genetyczna ma neutralny wpływ na plonowanie, ale <B>w wielu wypadkach zbiory są mniejsze niż przy uprawach konwencjonalnych.</B> Najlepszym przykładem jest modyfikowana soja, której plony są 5-10 proc. niższe od odmian konwencjonalnych. GMO nie będą panaceum na głód na świecie, bo nawet FAO, Światowa Organizacja ds. Żywności i Rolnictwa, potwierdza, że głód bierze się głównie ze złej dystrybucji żywności...<BR/><BR/>*... Zwolennicy GMO powtarzają historię o tzw. <B>złotym ryżu,</B> którego główną zaletą miała być większa ilość witaminy "A" ... <B>Niestety,</B> w powodzi marketingowych sloganów <B>zapominają podać jedną ważną informację: zalecana dzienna dawka witaminy A wymagałaby spożycia kilku kilogramów tego ryżu dziennie</B>...<BR/><BR/>... Przegrywają wszyscy inni: ponad 99 proc. rolników na ziemi, którzy jeszcze nie uprawiają GMO, oraz konsumenci, którzy tracą zdrowie w wyniku coraz większej ilości chemii w pożywieniu...<BR/><BR/>Pelny tekst: <A HREF="http://wyborcza.pl/1,82247,4982249.html" REL="nofollow"> GMO: nauka przegrywa z zyskiem, Gazeta Wyborcza.</A>Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08283916150662774051noreply@blogger.com