Speak pipe

18.3.08

Kto nas robi w jajo ?

Marcelina Szumer
2008-03-17 Metro
- Ekologiczne, wiejskie, z zielonych łąk - w sklepach i marketach jaj o swojsko brzmiącej nazwie jest na pęczki. Sprawdziliśmy, zwykle są to jaja z ferm, w których kury całe życie spędzają w ciasnych klatkach

W sklepach Tesco, Real, Albert oraz Piotr i Paweł kupiliśmy sześć opakowań jaj z napisami "Świeże jaja", "Wsie jaja", "Wiejskie naturalne", "Ekologiczne", "Z zielonych pól", "Ściółkowe".

Tylko w jednym opakowaniu ("Ekologiczne") były rzeczywiście jaja z chowu ekologicznego (na skorupkach stempel z numerem zaczynającym się od 0). Resztę zniosły kury, które wiejskich pól nie widziały na oczy, bo całe życie spędzają w klatkach pod jarzeniówkami (numery na jajkach zaczynają od cyfry 3). - Producenci, sprzedając pod hasłem "ekologiczne" jaja z "trójką", wprowadzają nas w błąd - mówi Jacek Bożek z ekologicznej fundacji Gaja. Co oznacza "trójka"? - Cztery ptaki siedzą w jednej klatce, każdy na powierzchni nie większej niż kartka formatu A4. Nawet nie mają się jak ruszyć!

Patrz na stempel - co znaczą cyfry na jajkach

Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11-znakowym kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu:

3 - chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. Jedzenie dostają z automatycznych podajników, jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli.

2 - chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce.

1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik.

0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą.

Zdaniem naukowców są jaja z ferm nie są takie złe. - O jakości jajka nie świadczy to, czy kura chodziła wolno po podwórku, ale to, co dostaje do jedzenia. A tu lepiej wypadają jaja z dużych ferm. Kury dostają zbilansowany pokarm. Nie przesadzałabym też ze stresem u kur - mówi dr Józefa Krawczyk z Instytutu Zootechniki w Krakowie. - Są już specjalne modyfikowane genetycznie gatunki, które po prostu lubią siedzieć w klatkach i nie odnalazłyby się na wolności. A tych, które chodzą po polu, czasem mi bardziej żal - czy deszcz, czy słota, taplają się w błocie.

Producenci też uważają, że są w porządku. - Nie oszukujemy klientów - mówi Andrzej Czachorowski, właściciel firmy Czachorowski. - A że na jajkach z "trójką" jest napis "wiejskie" i rysunek kury, to chyba nic złego. Ferma mieści się na wsi, kury siedzą w klatkach, ale oddychają świeżym, wiejskim powietrzem i znoszą jajka świeże i dobre. A oznaczenia na opakowaniach o tym informują.

Ekolodzy namawiają jednak do świadomego kupowania. - W Brukseli to klienci wymusili na sieci McDonald's by używała tylko jajek z wolnego chowu. Podobnie w niemieckich sklepach trudno kupić jaja z numerem 3. My też to możemy zrobić! - apeluje Bożek.

- Jeśli klienci będą nam sygnalizować, że chcą ekologicznych jaj z 0 na stempelku, to będziemy je sprowadzać, choć są droższe od tych z ferm - mówi Przemysław Skory, rzecznik sieci Tesco.

Źródło: Metro

16.3.08

Restaurant Management Tips VIdeo



recession proof your restaurant

creative cusine to cut cost

Vietnamese delicacy "Preparing fried rat" Video

preparing fried rat

Bhut Jolokia world's hottest hot pepper tasting video

Weighing in at 1,001,304 Scoville heat units, the Bhut Jolokia chili from India has been named the world's hottest pepper by the Guinness Book of World ... Spicy treat



Cooking with America's finest ingriedients


You’ve heard it before, but it bears repeating: You can make bad food from good ingredients, but you can’t make good food from poor ingredients. Investing in quality products, like fine oils and vinegars, makes good cooking much easier. You don’t need to impress guests with your culinary skills if you can impress them with your good taste in ingredients.This is a joint website between Culinary Institute of America and National Association for the Fancy Food Trade

Cooking with America's finest ingriedients