Komisja Etyki Reklamy uznała skargę na reklamę jogurtu Loveyo, która wykorzystuje wizerunek kobiety i hasło "Lodzika nie będzie". Osoba, która zaskarżyła reklamę, uznała, że jest ona "niesmaczna i w bezpośredni sposób nawiązuje do czynności seksualnych".
MOJĄ PASJĄ JEST JEDZENIE.Zwiedziłem ponad 30 krajów .Nie tylko wiem,jak potrawy smakują,ale też wiem w jaki sposób są przyrządzane.Wszędzie uczę się gotowania.I uczę jak przyrządzać i marketing żywności.W Pl MY PASSION IS FOOD.I visted 30+ countries-learning about food and it's preparation .I teach others about world food not only I know how it taste , but how to prepare it, and how to market it.Wherever I travel I take cooking lessons.Lived in USA -35 yrs.
Speak pipe
23.7.13
Polish mnie Polish
Lody lody miłe panie która polishe temu stanie-tak mawia sprzedawca lodow na plaży w Kołobrzegu a w Warszawie
21.7.13
Do potraw kuchni polskiej można zaliczyć ?
Polska kuchnia od zawsze kształtowała się pod wpływem obcych wpływów. Pierogi przybyły do nas aż z Chin, schabowy z Niemiec, a staropolskie potrawy w dużym stopniu uzależnione były od ostrych przypraw z Azji i przypominały specjały dzisiejszej Indonezji. Na żółto zaznaczone oryginalne polskie potrawy
- baba
wielkanocna – potrawa pierwotnie litewsko-białoruska
- barszcz
czerwony w wariancie z kołdunami – zaadaptowany z kuchni litewskiej
- barszcz
biały (zwany też zalewajką) oraz żur – występujące u wszystkich Słowian
północnych
- bigos
– beigossen,znaczy siekana kapusta
kiszona kapusta i świeża potrawa pierwotnie niemiecka lub litewska-to jest
jedyna pozostałośc z kuchni staropolskiej ? która przetrwała do dziś
- czernina
znana w całej Europie i w Azji
- flaczki znane w całej Europie oraz nr 1 zupa menudo w Meksyku
- grochówka
znana szczególnie w Francji,Wielkiej Brytanii
- gołąbki-znane
u wszystkich Słowian,szczególnie dobre są węgierskie z liści kiszonej
kapusty,podejrzewam że pierwsze
gołąbki robiono w Chinach ponieważ
oni wszystko zawijają w coś.
- gzik-pochodzi
od osadników z Bambergi którzy zamieszkali w Poznaniu i okolicach
- jarzyny po polsku - warzywa
gotowane al. dente( ale to od
niedawna) na parze, podawane z
bułką tartą zarumienioną na maśle
- kapusta
kiszona i ogórek kiszony – również występujący u wszystkich Słowian
północnych pochodzą z Chin
- kasza
gryczana ze skwarkami – również występująca w wyżej wymienionych krajach
- kluski
ziemniaczane (np. z kiszoną kapustą lub twarogiem i skwarkami)
- kutia
-Białoruś
- kapuśniak-Słowacy,Czesi,Niemcy
- makowiec
- miód–choć
właściwie miód produkowano już w starożytnej Grecji
- nalewka-każdy kraj w Europie robi nalewki
- ogony
bobrowe–ulubiona potrawa polskiej szlachty która pochodzi z Kanady
- pierogi
– potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z
Chin
- Pyzy-
potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z
Chin
- rosół
pochodzi z Francji
- sandacz po polsku
- szary sos polski – znany pod tą
nazwą w całej Europie XVII w.
- Sękacz- Polacy poznali przepis na sękacz i
technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego .Obecnie
tradycja pieczenia sękacza zachowała się w różnych miejscach w Niemczech
(Niemcy środkowe, zwłaszcza rejon gór Harzu), Szwajcarii, we Francji,
Rumunii, na Węgrzech, na Litwie, w Szwecji, we wschodniej Polsce oraz na
Kaszubach. Sękacz stał się też jednym z ulubionych ciast w Japonii, gdzie
jest również obecnie wypiekany.
- zupa
grzybowa-znana w całej Europie
- befsztyk
tatarski - popularna potrawa z surowego mięsa pochodzi od Tatarów ? ale
również jest podawana w Francji ,Włoszech
w krajach arabskich i afrykańskich
- golonka
gotowana – popularna także w Niemczech,Chinach
- kiełbasa
– oryginalnie wywodząca się z czasów Rzymiańskich a potem z Niemiec gdzie produkują około 1500 odmian , ale
posiadająca wiele specyficznie polskich odmian takich jak śląska,
myśliwska, krakowska,kabanos
- Kaszanka
znana w całej Europie--przodują
Francuzi,Hiszpanie i Brytyjczycy
- Biała
kiełbasa to tradycje bawarskie modyfikowane na ziemi polskiej w zależności
od możliwości materiałowych producentów ale naj pochodzi z Nürnberg i Monachium
- Kiełbasa ziemniaczanna-Skadynawia,Litwa
- mizeria
– pochodząca z Francji
- naleśniki
– prawdopodobnie potrawa "ogólnosłowiańska", ale wtórnie
zaadaptowana z kuchni austriackiej
- piernik
– ciasto miast hanzeatyckich, w tym także Gdańska i Torunia
- schabowy
– czyli niemiecki Schweineschnitzel
- stek
– pochodzący z Francji
- szpekucha
– pochodzenia litewsko-niemieckiego
- sztuka
mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym
pochodząca od Niemiec,,Austria. Tellerfleisch albo
Tafelspitz
- zrazy-prawdopodobnie
przyszły do nas z Niemiec ale są
znane na całym świecie
- Żurek-danie
pochodzenia bawarskiego
- zupa
pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z
ryżem czy makaronem.
- ziemniaki
gotowane -Peru
- ziemniaki
puree – pochodzące z Francji
- Kaczka i pyzy pochodzą z Chin
dlaczego młodzi Polacy opuszczają Polskę ?
Trzeba być skończonym idiotą,
żeby płacić podatki w Polsce. Dlatego też młodzi ludzie tak masowo opuszczają
tą zieloną łajbę. Każdy młody człowiek powinien mieć świadomość, że to wszystko
co państwo mu odbiera w postaci składek na ZUS, to pieniądze, których nigdy nie
zobaczy.NFZ, KRUS, 420-tysięczna armia urzędników państwowych, 100-tysięczna
armia urzędników watykańskich oraz liczne grupy uprzywilejowane powodują, że
3RP to największa zbiorowa patologia w Europie!
Wielu ludzi jest zszokowanym
bankructwem jednego z najbardziej dynamicznych miast w USA - Detroit. Stało się
to głównie z dość oczywistego powodu, a mianowicie masowego exodusu podatników
z tego miasta.
Lekcja z tego dla Polski jest
jedna - należy zrobić wszystko, żeby zatrzymać młodych ludzi w kraju!
Gadać by tu można do rana, ale nic nie zmieni
faktu, że Polska nie posiada niemal żadnych środków wytwórczości. Przemysł,
bankowość, handel to obcy kapitał. Jedynie czysto polskie są urzędy państwowe.
Subskrybuj:
Posty (Atom)