Speak pipe

23.7.13

Polish mnie Polish

Lody lody miłe panie która polishe temu stanie-tak mawia sprzedawca lodow na plaży w Kołobrzegu a w Warszawie 
Komisja Etyki Reklamy uznała skargę na reklamę jogurtu Loveyo, która wykorzystuje wizerunek kobiety i hasło "Lodzika nie będzie". Osoba, która zaskarżyła reklamę, uznała, że jest ona "niesmaczna i w bezpośredni sposób nawiązuje do czynności seksualnych".






21.7.13

Do potraw kuchni polskiej można zaliczyć ?

Polska kuchnia od zawsze kształtowała się pod wpływem obcych wpływów. Pierogi przybyły do nas aż z Chin, schabowy z Niemiec, a staropolskie potrawy w dużym stopniu uzależnione były od ostrych przypraw z Azji i przypominały specjały dzisiejszej Indonezji. Na żółto zaznaczone oryginalne polskie potrawy

  1. baba wielkanocna – potrawa pierwotnie litewsko-białoruska
  2. barszcz czerwony w wariancie z kołdunami – zaadaptowany z kuchni litewskiej
  3. barszcz biały (zwany też zalewajką) oraz żur – występujące u wszystkich Słowian północnych
  4. bigos –  beigossen,znaczy siekana kapusta kiszona kapusta i świeża potrawa pierwotnie niemiecka lub litewska-to jest jedyna pozostałośc z kuchni staropolskiej ? która przetrwała do dziś
  5. czernina znana w całej Europie i w Azji
  6. flaczki  znane w całej Europie oraz  nr 1 zupa menudo  w Meksyku
  7. grochówka znana szczególnie w Francji,Wielkiej Brytanii
  8. gołąbki-znane u wszystkich Słowian,szczególnie dobre są węgierskie z liści kiszonej kapusty,podejrzewam że  pierwsze gołąbki robiono w Chinach  ponieważ oni  wszystko zawijają w coś.
  9. gzik-pochodzi od osadników z Bambergi którzy zamieszkali w Poznaniu i okolicach
  10. jarzyny po polsku - warzywa gotowane  al. dente( ale to od niedawna)  na parze, podawane z bułką tartą zarumienioną na maśle
  11. kapusta kiszona i ogórek kiszony – również występujący u wszystkich Słowian północnych pochodzą z Chin
  12. kasza gryczana ze skwarkami – również występująca w wyżej wymienionych krajach
  13. kluski ziemniaczane (np. z kiszoną kapustą lub twarogiem i skwarkami)
  14. kutia -Białoruś
  15. kapuśniak-Słowacy,Czesi,Niemcy
  16. makowiec
  17. miód–choć właściwie miód produkowano już w starożytnej Grecji
  18. nalewka-każdy  kraj  w Europie  robi nalewki
  19. ogony bobrowe–ulubiona potrawa polskiej szlachty która pochodzi z Kanady
  20. pierogi – potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z Chin
  21. Pyzy- potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z Chin
  22. rosół  pochodzi z Francji
  23. sandacz po polsku
  24. szary sos polski – znany pod tą nazwą w całej Europie XVII w.
  25. Sękacz- Polacy poznali przepis na sękacz i technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego .Obecnie tradycja pieczenia sękacza zachowała się w różnych miejscach w Niemczech (Niemcy środkowe, zwłaszcza rejon gór Harzu), Szwajcarii, we Francji, Rumunii, na Węgrzech, na Litwie, w Szwecji, we wschodniej Polsce oraz na Kaszubach. Sękacz stał się też jednym z ulubionych ciast w Japonii, gdzie jest również obecnie wypiekany.
  26. zupa grzybowa-znana w całej Europie
  27. befsztyk tatarski - popularna potrawa z surowego mięsa pochodzi od Tatarów ? ale również  jest podawana w Francji ,Włoszech w krajach arabskich i afrykańskich
  28. golonka gotowana – popularna także w Niemczech,Chinach
  29. kiełbasa – oryginalnie wywodząca się z czasów Rzymiańskich a potem z  Niemiec  gdzie produkują około 1500 odmian , ale posiadająca wiele specyficznie polskich odmian takich jak śląska, myśliwska, krakowska,kabanos
  30. Kaszanka znana  w całej Europie--przodują Francuzi,Hiszpanie i Brytyjczycy
  31. Biała kiełbasa to tradycje bawarskie modyfikowane na ziemi polskiej w zależności od możliwości materiałowych producentów ale naj pochodzi z Nürnberg i Monachium
  32. Kiełbasa  ziemniaczanna-Skadynawia,Litwa
  33. mizeria – pochodząca z Francji
  34. naleśniki – prawdopodobnie potrawa "ogólnosłowiańska", ale wtórnie zaadaptowana z kuchni austriackiej
  35. piernik – ciasto miast hanzeatyckich, w tym także Gdańska i Torunia
  36. schabowy – czyli niemiecki Schweineschnitzel
  37. stek – pochodzący z Francji
  38. szpekucha – pochodzenia litewsko-niemieckiego
  39. sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym pochodząca  od  Niemiec,,Austria. Tellerfleisch albo Tafelspitz
  40. zrazy-prawdopodobnie przyszły do nas  z Niemiec ale są znane na całym świecie
  41. Żurek-danie pochodzenia bawarskiego
  42. zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.
  43. ziemniaki gotowane -Peru
  44. ziemniaki puree – pochodzące z Francji
  45. Kaczka  i pyzy pochodzą z Chin


dlaczego młodzi Polacy opuszczają Polskę ?

Trzeba być skończonym idiotą, żeby płacić podatki w Polsce. Dlatego też młodzi ludzie tak masowo opuszczają tą zieloną łajbę. Każdy młody człowiek powinien mieć świadomość, że to wszystko co państwo mu odbiera w postaci składek na ZUS, to pieniądze, których nigdy nie zobaczy.NFZ, KRUS, 420-tysięczna armia urzędników państwowych, 100-tysięczna armia urzędników watykańskich oraz liczne grupy uprzywilejowane powodują, że 3RP to największa zbiorowa patologia w Europie!
Wielu ludzi jest zszokowanym bankructwem jednego z najbardziej dynamicznych miast w USA - Detroit. Stało się to głównie z dość oczywistego powodu, a mianowicie masowego exodusu podatników z tego miasta.
Lekcja z tego dla Polski jest jedna - należy zrobić wszystko, żeby zatrzymać młodych ludzi w kraju!
Gadać by tu można do rana, ale nic nie zmieni faktu, że Polska nie posiada niemal żadnych środków wytwórczości. Przemysł, bankowość, handel to obcy kapitał. Jedynie czysto polskie są urzędy państwowe.