Speak pipe

13.11.14

Hiszpańska Kuchnia


Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.
Niewielu natomiast zdaje sobie sprawę z faktu, że historia Hiszpanii była wyjątkowo burzliwa, i dlatego też jej tradycja kulinarna jest bardzo bogata. Półwysep Iberyjski był często najeżdżany i kolonizowany przez różne nacje a każda z nich wniosła coś do miejscowej kuchni: Fenicjanie – oliwę z oliwek, Grecy – bazylię i tymianek, Kartagińczycy - cytrusy, Rzymianie – granaty, wiśnie, gruszki, Maurowie - miód.


Na gruncie hiszpańskim przyjęły się również wynalazki z Nowego Świata (pomidory, ziemniaki, bataty, wanilia, czekolada, fasola, cukinia i pieprz). A fakt, że Hiszpania leży na półwyspie sprawia, że ryby i owoce morza są ważnym składnikiem wielu przepisów. Gdyby pozbierać wszystkie hiszpańskie przepisy i umieścić je w jednej książce kucharskiej, liczyłaby ona kilka tysięcy stron.

Tradycyjne hiszpańskie dania główne…

Hiszpanie poświęcają mnóstwo czasu na przygotowanie i spożywanie posiłków. Rzadko kupują gotowe dania. Przywiązują dużą wagę do tego, by składniki były świeże, najlepiej kupione na pobliskim rynku. W żadnej kuchni nie może zabraknąć oliwy z oliwek, czosnku, cebuli, papryki, pomidorów, ziemniaków i fasoli. W Hiszpanii je się ponadto dużo ryb i owoców morza, jagnięciny i wieprzowiny. Potrawy są dość ostre i bardzo aromatyczne. Tym, czego może spróbować każdy odwiedzający turysta jest: Paella - danie z ryżu, zwykle jedzone w niedzielę i święta. Pierwotnie słowo paella oznaczało patelnię, dziś w ten sposób używane jest tylko w Walencji, regionie, z którego wywodzi się ta potrawa. Podstawą paelli jest ryż, oliwa i szafran, zwykle dodaje się też warzywa i mięso lub rybę.

Gazpacho - zupa na bazie czerstwego chleba, oliwy, czosnku, soli i octu. Pomidory nie są obowiązkowym składnikiem gazpacho, ale można je znaleźć w większości przepisów.

Migas - danie, które kiedyś sporządzano z resztek chleba i tortilli, i jedzono na śniadanie. Dziś migas awansowało do rangi dania obiadowego, które przygotowuje się z jednodniowego chleba, oliwy z oliwek, czosnku, słodkiej papryki. Do migas dodaje się czasem chorizo (ostra kiełbasa przyprawiona dużą ilością papryki i czosnku) lub boczek.

Marmita – gulasz składający się z ryby, ziemniaków, cebuli, pomidorów i słodkiej papryki

Przepyszne desery

Flan – deser z mleka, cukru, jajek i wanilii pieczony w miseczkach posmarowanych karmelem. Arroz con leche – pudding ryżowy z rodzynkami.

Churros – przekąska podawana z kubkiem słodkiej, gęstej czekolady. Churro to wąskie, podłużne ciastko, smażone na chrupko. Spożywa się je maczając uprzednio w czekoladzie.