Speak pipe

29.7.11

Cutlery Tattoos Are the New Tribal


Forget cupcake tattoos (No, really, can we please?). Fetishizing dining apparatus, nothing says "I'm uber-serious about what I put in my mouth" more than a cutlery tattoo. While most folks eat with forks, knives, and spoons in their hands, these people eat with them on their hands. If you're thinking about getting a tattoo, nothing says "I'm hungry" like some silverware, right? Below, a gallery of inspiration, including some celebrities (ooooh, Top Chef's Michael Voltaggio!)















3 mity o mikrofalówce




Posądza się je o to, że przygotowywana w nich żywność może zaszkodzić zdrowiu. Niesłusznie! Poznaj 3 najpopularniejsze mity dotyczące kuchenek mikrofalowych.

Mikrofale to rodzaj promieniowania elektromagnetycznego o długości fali pomiędzy podczerwienią i falami ultrakrótkimi. Zaliczane są do fal radiowych. Są wszechobecne, bo docierają do Ziemi z przestrzeni kosmicznej jako tzw. reliktowe promieniowanie tła. Mikrofalówka to tylko jedno z licznych urządzeń, w których są wykorzystywane - emitują je np. radary i telefony komórkowe. To dzięki nim można korzystać z pilotów do sprzętu RTV, GPS-ów oraz sieci wi-fi obsługujących bezprzewodowo komputery. W kuchence mikrofalowej nie ma niczego niezwykłego czy tajemniczego - ani niebezpiecznego, jeśli tylko jest używana zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją obsługi.


MIT nr 1: jedzenie w mikrofalówce ulega napromieniowaniu.
Nic podobnego! W kuchenkach mikrofalowych wykorzystuje się fale elektromagnetyczne o długości mierzonej w centymetrach, które nie działają jonizująco. W powietrzu przemieszczają się bez przeszkód, ale pochłaniają je cząsteczki wody - w efekcie powstaje ciepło. Tak właśnie działa mikrofalówka: podgrzewa jedzenie „od środka”. Pozwala to zaoszczędzić do 20 proc. energii.


MIT nr 2: pod wpływem mikrofal w żywności powstają szkodliwe związki.
Jest dokładnie na odwrót: przygotowywanie jedzenia w kuchence mikrofalowej zapobiega tworzeniu się szkodliwych związków, jakie powstają w żywności pod wpływem pieczenia i smażenia (np. węglowodorów aromatycznych i amin heterocyklicznych działających rakotwórczo.


MIT nr 3: mikrofalówka pozbawia jedzenie cennych odżywczo składników.
Niezależnie od tego, w jaki sposób podgrzewa się żywność, proces ten zubaża ja w niektóre wrażliwe na ciepło składniki, np. witaminy, przeciwutleniacze, kwasy omega. Im krócej jednak podgrzewa się potrawę oraz im mniej używa się przy tym wody, tym straty te są mniejsze. A to właśnie jest możliwe w kuchence mikrofalowej! Dlatego posiłki przygotowywane w „mikrofali” zwykle są zasobniejsze w ww. związki odżywcze

28.7.11

3 Fish to Avoid


I have long recommended fish as part of a healthy, anti-inflammatory diet. However, not all fish provide the same benefits, and some species should be limited or avoided altogether. I suggest minimizing your consumption of the following:


1.Large predatory fish. Shark, swordfish, tilefish, king mackerel and white (albacore) tuna may have high levels of mercury. Pregnant women and children are particularly vulnerable to the effects of contaminants, and should avoid these species.

2.Omega-6 rich fish. Farm-raised tilapia is one of the most highly consumed fish in America, yet it has very low levels of beneficial omega-3s and very high levels of potentially detrimental omega-6 fatty acids. Omega-6 fatty acids are pro-inflammatory, and inflammation is known to cause damage to blood vessels, the heart, lung and joint tissues, skin and the digestive tract.

3.Farmed salmon. Avoid farmed salmon (also called Atlantic salmon), which is what you typically find in supermarkets, restaurants and fish markets. While less expensive than wild salmon, farmed salmon has a less favorable ratio of omega-3 to omega-6 fats and may contain residues of antibiotics and other drugs used to treat diseases in fish farming pens. What's more, levels of PCBs and other contaminants in some farmed salmon have been found to be much higher than those found in wild salmon