Speak pipe

31.12.11

klaun cudak Russak promuje Złotnicką z Bieganowa

Ten pan klaun  Russak w stroju narodowym polskim też jakoś
niefortunnie przygotował się do promocji. Karabela przy prawym boku ? Chyba, że był leworęczny. Poza tym kontusz przepasywano pasem kontuszowym (np. słuckim) wykonanym najczęściej z jedwabiu. A ten pan założył jakiś złoty pas, który wygląda jak plastikowy  chiński i opasał się nim z lewej
na prawą stronę, jak kobieta. Jego karabela wisi na pendencie, 
a w czasach, gdy
noszono kontusze używano rapci. Szlachcice w dawnej Polsce nosili
sumiaste wąsy ale
raczej golili brody. I głowy też. Ale tego nie widać pod czapką. 
Czapkę ma ten pan
przechyloną na lewą stronę, jakby do jej zakładania używał lewej 
ręki. Może to
mańkut. Albo fotografowie montażyści wykorzystali lustrzane odbicie 
zdjęcia.
Niemniej jednak wszystko sprawia wrażenie braku profesjonalizmu.
Jego znak to brak o pojęcia   o  Sarmatach

27.12.11

Parzenie surowej kiełbasy na pikantno

1/2 litra wody
4  surowe kiełbasy-polskie lub białe Firma Szajek robi B.dobre wyroby
1 anyż gwiazdkowy badian
2 papryczki piri piri suszone
2 liście bobkowe
4 ziela angielskie
Do zimnej wody wrzucić powyższe składniki zagotować i kiedy mamy wrzątek wrzucić kiełbasy,natychmiast zmniejszyć ogień,żeby woda się tylko lekko migała
gotować 15 min
I mamy zupełnie inną kiełbasę którą możemy smażyć z cebulą i papryką
A wywar wykorzystać jako podstawę do   ciekawych zup-żurek,grochówka,azjatyckie zupy etc

Jeszcze jedna uwaga dlaczego kiełbasy puchną podczas gotowania?
Ponieważ wszystkie wypełniacze nie mięsne ,zwiększają swoją objętość po gotowaniu