Prawdziwe Hamburgery
W czasie mojego pobytu w USA miałem przyjemność zjejść ponad 100 różnych naprawdę smacznych odmian wołowych hamburgerów.W Mc Donaldzie jadłem tylko jeden raz.Drugi raz jadł tam mój pies myśliwski Lucy,gdzie po długim dniu polowania,zapomniałem jej kupić karmę.Najlepsze hamburgery można spożyć nie w fast foodach tylko w wielu małych restauracjach lub barach amerykańskich.Wiele restauracji specjalizuje się w hamburgerach smakosza,jest to najwyższej jakości mięso podane z wyszukanymi dodatkami.Ich cena zaczyna się od 8 dollarów a kończy na 60 dollarach w przypadku wołowiny japońskiej typu Kobe.
Różnica pomiędzy Polskim a Amerykańskim Hamburgerem
Większośc Polaków źle kojarzy sobie hamburgera,często ich jedyna styczność z nimi była w fast foodach w Polsce lub zagranicą.Fast foody serwują jedne z najgorszych hamburgerów.To co w Polsce uchodzi za hamburger,nie ma nic wspólnego z orginałem.Są to jakieś niedoprawione , niesmaczne mieszanki wołowo,kurczakowe,wieprzowe z dużą domieszką buły ,soi lub innych wypełniaczy brzucha,potem polane jakimś niesmacznym sosem tak że w ogóle nie można wyczuć smaku mięsa.Prawdziwy hamburger to 80% zmielonego chudego mięsa wołowego-udziec lub łopatka ,opiekany 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony,podany z chrupiącą bułeczką mieszczącą smaczne dodatki takie jak awokado,cebula,bekon,pomidory,ser i inne.Rzadko okraszamy hamburger ketczupem(ketczup przytłumia smak dobrego mięsa),najczęściej stosowane sosy to sos 1000 wysp i remoulade.
Hamburger po amerykańsku
- 50 dag mielonej wołowiny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie a jeśli nie mamy ich to wystarczy oregano i lub tymianek
- 4 plastry bekonu
- 4 bułki do hamburgerów,najlepsze są duże chrupiące
- 8 cieniutkich plasterków sera ( morski,cheddar lub ementaler)
- 1-2 pomidory
- kilka listków sałaty
- majonez, musztarda i ketchup do smaku
Wymieszaj mięso z jajkiem i jedną posiekaną cebulą, przypraw solą,szczyptą kawy instant, pieprzem i ziołami. Uformuj 4 steki, upiecz je na grillu lub na ruszcie piekarnika (piecz tak długo, jak lubisz: dłużej, jeśli hamburger ma być wypieczony, krócej, jeśli w środku ma pozostać soczysty). Upiecz na grillu także bekon oraz bułki posmarowane masłem i przekrojone na połówki. Drugą cebulę pokrój w krążki.Oprócz świeżej cebuli ,można ją podsmażyć. Na każdej połówce połóż plaster sera i poczekaj, aż się stopi. Między dwie połówki bułki włóż stek, plasterki pomidorów, krążki cebuli, bekon oraz sałatę. Polej ketchupem i musztardą. Chociaż ja preferuje majonez i skropienie mięsa sosem chilli
http://www.hamburger.pl/index.php?inc=tips Porady i przepisy
XIII w.Jeźdżcy, koczowniczych plemion Tatarów, odkrywają, że mięso wołowe nabiera delikatności po przez umieszczenie go, na czas jazdy na koniu pod siodłem. Następnie siekali je i spożywali na surowo (popularny do dzisiaj tatar), lub piekli na ruszcie nad ogniskiem.
XIV w.Przez kraje bałtyckie, a następnie przez Morze Bałtyckie za sprawą niemieckich marynarzy, potrawa ta dociera do Hamburga. Tam pomysłowi niemieccy kucharze dodają do mięsa pokrojoną cebulę, regionalne przyprawy i smażą je. Tak przygotowana potrawa, pod nazwą " stek hamburski " zdobywa, ogromną popularność.
XIX w.W Anglii, doktor Junior H. Salisburry, lekarz i reformator żywności głosił, iż jedzenie mielonej wołowiny trzy razy dziennie, ma zbawienny wpływ na układ trawienia. Sparzona gorącą wodą, mielona wołowina, nabyła wtedy nazwę - " stek Salisbury". Jednocześnie niemieccy imigranci, przywożą " stek hamburski" do Stanów Zjednoczonych. Potrawa stopniowo trafia menu restauracji amerykańskich. Pierwsze menu, w którym oferowano hamburgera, pochodzi z roku 1834 ( restauracja Delmonico w Nowym Yorku).
1904 r.Na Światowej Wystawie w St. Louis (USA), po raz pierwszy pojawia się hamburger w formie kanapki. Natychmiast podbija amerykańskie serca (żołądki ?).
1920 r.Walt Anderson i Billy Ingram , zakładają w Wichita, pierwszą znaną i działającą do dzisiaj sieć " fast food ", pod nazwą : White Castle.
1924 r.W Pasadenie (Kalifornia), Lionel Sternberger, przyrządza pierwszego cheeseburgera.
1940 r.Bracia Maurice i Richard Mc Donalds, otwierają w San Bernardino (Kalifornia) bar w, którym podają hot-dogi i sok ze świeżych pomarańczy.
1954 r.James W. Mc Lamore i David Edgerton zakładają w Miami, spółkę Burger King.
1955 r.Po otwarciu wspólnie z braćmi Mc Donald 9 restauracji,Ray Kroc wykupuje udziały od braci i rozpoczyna tworzenie imperium fast-food'ów.Ray Kroc otwiera w Des Plaines, pierwszą restaurację Mc Donalds, w której zastosował, znane do dzisiaj metody zarządzania. Utarg z pierwszego dnia wynosił 366.12 $.
1979 r. 8 lutego, Alan Peterson wpisał się do Księgi Guinnesa. Zjadł 209 hamburgerów, potrzebował na to pół godziny.
1981 r.Wielka trójka amerykańskich sieci ' fast food ", tj. Mc Donalds, Burger King i Wendys, osiągnęła 60 % udział w rynku sprzedaży hamburgerów.
1989r W Seymour (WI), usmażono największego na świecie hamburgera. Miał wielkość dwóch garaży samochodowych i podzielono go na 2000 porcji.
1990 r. McDonald otwiera pierwszą restaurację we wschodnich Niemczech. Tego samego roku na Placu Puszkina w Moskwie pojawia się największa restauracja tego typu o powierzchni 27.000 stóp kwadratowych, z miejscem dla 700 osób i 27 kasami! .Pierwszym managerem w Moskwie był Polski imigrant z Milwaukee,Wi.Rosja jest najbardziej dochodowym i dynamicznym rynkiem dla Mc Donalda
1998 r.Departament of Criminal Justice w Teksasie, podał do wiadomości, że z pośród 144 więźniów skazanych na karę śmierci, jako ostatni posiłek 46 więźniów wybrało hamburgery (22 podwójny cheeseburger, 15 cheeseburger, pozostali hamburgery).
ŹRÓDŁA: Hamburger Heaven, Jeffrey Tennyson, Hyperion; 1993.Nation's Restaurant News 1995, 1999 Resturants &Institutionshttp://www.mcdonalds.com/corporate/info/history/history.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz