Speak pipe

28.2.11

Gęsina na Św Marcina i przez cały rok

To jeszcze do niedawna było tylko puste powiedzenie. Nadal w wielu domach panuje przekonanie, że gęś to bardzo tłuste mięso, ciężkostrawne. Smakosze z całej Europy zakochani są w gęsinie - czas, żebyśmy i my do tego grona dołączyli zachęca Elżbieta Podolska
Gęsina to najzdrowsze mięso. Ma od 3,5 do 5 proc. tłuszczu, a wieprzowina ma ponad 30. Sam tłuszcz zawiera kwasy nasycone, czyli nie dość, że zdrowo to bardzo smacznie, bowiem polskie gęsi hodowane są specjalnie w naturze, bez sztucznych pasz, tylko na naturalnej karmie. Okazuje się, że jesteśmy potęgą, jeśli chodzi o gęsinę, bowiem Polska jest największym producentem tego mięsa w Europie, a Wielkopolska dostarcza aż 1/3 tej produkcji.
11 listopada to dzień, w którym w wielu krajach Europy na stołach króluje gęś. I w Polsce była to przed wojną mocno zakorzeniona tradycja.
W wielu miejscach w Polsce zachowywano 40-dniowy post adwentowy, który zaczynał się po dniu św. Marcina, czyli 12 listopada. W tym dniu spożywano ostatni raz gęsie mięso. W wigilię tego święta wróżono zimową pogodę. Przepowiadano ją na podstawie kości piersiowej gęsi. Biała wróżyła śnieżną zimę, cętkowana - pogodę zmienną, a biało-czarna zapowiadała, że połowa zimy będzie mroźna i śnieżna, a połowa lekka.

27.2.11

Ogórki w zalewie miodowej kwaśno słodkiej

Kolejna rewelacja z Aldi,Niemcy są mistrzami w przyrządzaniu pikli

What is the world’s most popular meat ?




I’ll bet a lot of you guessed chicken or pork. Some of you probably thought beef. Surprise! In the United States, people tend to consume chicken as their white meat of choice and beef as their red meat, but 63 percent of the world's population eats goat meat. Goat is the most widely consumed meat in the world, a staple of, among others, Mexican, Indian, Asian,Arab,Greek and southern Italian cuisines. Interestingly, more and more goat meat is being consumed in the United States and not just as an ethnic dish due to the growing ethnic population. The health-conscious consumer is also looking at the benefits of incorporating either cabrito (a delicacy meat from goats that are harvested between 1 to 3 months of age and weigh less than 50 pounds) or chevon (goats that are harvested between 6 to 9 months of age and weigh between 50 and 75 pounds). Novelty and great flavor aren’t the only draws here — the meat is lower in fat than chicken but higher in protein than beef.Older goat meat is also consumed but usually as sausage or in chili. Two things quickly became clear once I started cooking. First, because it’s so lean, goat is particularly good when braised or cooked with moist heat so it won’t dry out

                                                  Barbequed goat