W ogóle Polacy używają za dużo soli,moja Ś.P. matka wiele razy przesolała wiele potraw,dopiero jakieś 2-3 lata przed jej śmiercią,zaczeła stosować mniej soli.Kiedykolwiek jestem w restauracji,to widzę jak ludzie przed spożyciem dania posypują je gęsto solą,niewiedząc że często Polskie dania ,już tak zawierają nadmiar soli.Jeśli próbujecie wykonać jakąś potrawę z książki kulinarnej,telewizji,internetu lub przepisu znajomych osób to proszę ograniczyć sól do 1/4 podanej w recepturze.Często oglądam naszych telewizyjnych kucharzy i nie mogę uwierzyć jakie ogromne ilości soli dodawają ci ignoranci do jedzenia.Mięso i ryby same w sobie zawierają sól.
A najgorsze są wędliny-są tak przesolone jak bym spożywał Morze Martwe.W Wielkiej Brytanii ostatnio nakazano zmniejszyć o połowę ilość soli w pieczywie.Osobiście kupiłem kilo soli jakieś 5 lat temu i zostało mi jakieś 75 %.
Ogranicz spożycie sodu
Większość ludzi je za dużo soli, postaraj się więc ograniczyć spożycie soli. Zdrowe dzieci i dorośli potrzebują zaledwie niewielką ilość soli dla zaspokojenia swojego dziennego zapotrzebowania na sód (mniej niż 1/4 łyżeczki soli dziennie).
Wybieraj i przygotowuj pokarm z mniejszą zawartością soli
Wielu ludzi mogłoby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze ograniczając spożycie soli. Sód, który pochodzi głównie z soli, odgrywa niezbędną rolę w gospodarce wodnej ustroju i w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Wiele badań, przeprowadzonych na zróżnicowanej populacji dowiodło, że duże spożycie sodu owocuje wysokim ciśnieniem krwi.Trudno jest jednoznacznie określić, u kogo może wystąpić nadciśnienie tętnicze spowodowane spożywaniem zbyt dużej ilości soli. Spożywanie mniejszej ilości soli i sodu nie jest szkodliwe i może być zalecane zdrowym osobom.Wedle obecnego stanu wiedzy czynnikiem, który najbardziej podnosi ciśnienie krwi jest sól. Jednakże wiadomo nam również, że duże spożycie soli zwiększa ilość wapnia wydalanego z moczem. Ograniczenie spożywania soli może zatem zmniejszyć utratę wapnia z kości. Strata zbyt dużej ilości wapnia prowadzi do osteoporozy i złamań kości.
Działania które pomogą utrzymać ciśnienie krwi w granicach normy:
Wybieraj i przygotowuj jedzenie z mniejszą ilością soli.
Staraj się utrzymywać odpowiednią masę ciała: ciśnienie krwi wzrasta równolegle ze wzrostem wagi i zmniejsza się kiedy nadwaga jest redukowana.
Zwiększ ilość wysiłku fizycznego: to pomoże obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszy ryzyko innych przewlekłych chorób i zredukuje wagę.
Jedz owoce i warzywa. Zawierają one mało soli i kalorii. Są także bogate w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie.
Jeśli pijesz alkohol, pij z umiarem. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczeg
Sól znajduje się głównie w pokarmach konserwowanych i przetwarzanych
Sól (chlorek sodu) jest głównym źródłem sodu w pokarmach. Świeże pokarmy zawierają tylko niewielką ilość soli. Większość soli, którą spożywasz pochodzi z pokarmów, które zostały osolone w procesie konserwowania lub podczas gotowania w restauracji lub domu. Część przepisów wymaga dodania soli, słonego rosołu lub sosu, wiele kuchni opartych jest na bardzo słonych przyprawach, jak np. sos sojowy. Jednak nie wszystkie potrawy zawierające sól smakują słono. Są wśród nas ludzie, którzy dosalają uprzednio przygotowane potrawy. Należy jednak pamiętać, że nasze preferencje co do słonych potraw, mogą się zmniejszać, jeśli systematycznie będziemy redukować ilość soli dodawanej do potraw.
Czy ograniczenie spożycia soli jest bezpieczne?
Jedzenie zbyt małej ilości soli nie stanowi zagrożenia dla zdrowych ludzi. Jeśli jednak leczysz się przewlekle z powodu jakiejś choroby, lepiej będzie, gdy spytasz lekarza prowadzącego, czy możesz zmniejszyć spożycie soli.
Sól kuchenna jest często wzbogacana w jod. Jeśli jest ona Twoim głównym źródłem jodu, już mała jej ilość- około 1/4 łyżeczki zapewni Ci ponad połowę dziennego zapotrzebowania na jod.
Twój organizm może zmodyfikować utratę soli podczas gdy wykonujesz ciężki wysiłek fizyczny lub gdy jest bardzo ciepło. Jeśli jednak zamierzasz zredukować ilość spożywanej soli a jednocześnie jesteś osobą bardzo aktywną fizycznie, rozsądne byłoby abyś to robił stopniowo.
Sól to sód
Sól zawiera sód. Sód jest substancją, która zwiększa ciśnienie krwi.
Najlepszym sposobem ograniczenia ilości sodu jest ograniczenie ilości spożywanej soli, solonych potraw i przypraw.
Kiedy czytasz na opakowaniu skład kupowanych produktów spożywczych, zwróć uwagę na zawartość sodu. Żywność, która zawiera mało sodu (mniej niż 5% dziennego zapotrzebowania) zawiera mało soli.
Rady
Postaraj się w sposób rozsądny ograniczyć dzienne spożycie soli.
Częściej jedz owoce i warzywa. Zawierają bardzo mało soli, jest ona dodawana dopiero podczas ich konserwowania
Czytaj na etykietach skład kupowanych produktów i wybieraj te z mniejszą zawartością sodu.
Używaj ziół, przypraw i owoców do przyrządzania potraw, zredukuj do połowy ilość słonych mieszanek ziołowych (np. przyprawa do kurczaka, przyprawa do grilla itp.)
Jeśli jadasz w restauracjach lub barach szybkiej obsługi wybieraj te, które używają mało soli i słonych przypraw.
Sposoby ograniczenia spożycia soli
W sklepie
Ogranicz spożycie sodu
Większość ludzi je za dużo soli, postaraj się więc ograniczyć spożycie soli. Zdrowe dzieci i dorośli potrzebują zaledwie niewielką ilość soli dla zaspokojenia swojego dziennego zapotrzebowania na sód (mniej niż 1/4 łyżeczki soli dziennie).
Wszystkie przyprawy typu fix(Vegeta,Ziarenka Smaku,Kucharek etc) w Polsce ,zawierają nadmiar soli,bo sól jest tanim dopełniaczem,według mnie w przyprawach typu fix nie powinno być więcej niż 10 % soli,ale wiele producentów stosuje 40-60 %.Tak że jeśli je używacie to ograniczcie je do 1/4 porcji z sugerowanych na torebce.Uważajcie też na wszystkie zupki sosy błyskawiczne,one są pełne soli
Wybieraj świeże, mrożone lub puszkowane warzywa bez dodanej soli, najczęściej zawierają one mało soli.
Kupuj jak najczęściej świeże lub mrożone; ryby, skorupiaki, drób i mięso. Zawierają one mniej soli niż większość puszkowanych i konserwowanych produktów.
Czytaj informacje o zawartości umieszczone na produktach aby porównać ilość sodu w różnych artykułach spożywczych .Ilość ta często różni się w zależności od typu i producenta danej potrawy.
Szukaj oznaczeń - mała zawartość soli.
Poproś w swoim sklepie, aby zamawiali więcej produktów z ograniczoną ilością sodu.
Gotowanie i jedzenie w domu
Jeśli solisz gotując lub dosalasz gotowe potrawy, dodawaj małe ilości soli. Naucz się używać ziół i przypraw zamiast soli, w celu poprawienia smaku.
Nie przesadzaj z takimi dodatkami jak: sos sojowy, ketchup, musztarda, marynaty, oliwki zawierają bardzo dużo soli.
Schowaj solniczkę do kredensu.
Jedzenie poza domem
Wybieraj proste potrawy takie jak grilowane i smażone, pieczone ziemniaki, dodatkowo sałatki z oliwą i sosem winegret. Zmielone, posiekane potrawy zazwyczaj zawierają dużo soli, podobnie zresztą gulasze i makarony z sosem.
Poproś, aby nie dodawano soli podczas gotowania.
Zasady ogólne
Jedz często owoce i warzywa
Pij wodę w dużych ilościach, zazwyczaj zawiera ona bardzo mało soli. Sprawdzaj na etykietce zawartość sodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz