Nim użyjemy kwiatów do sałaty lub ozdobienia dania, upewnijmy się , że rosły z dala od miasta i autostrad, są pozbawione sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia, niektóre mają właściwości toksyczne. Smak kwiatów jest wyraźny, koresponduje z ich zapachem. Najlepiej sprawdzają się w umiarkowanych ilościach, dodane do ozdoby.
kwiaty ozdobne: stokrotka, nagietek, rumianek, goździk ogrodowy, niecierpek, fiołek, aksamitek, nasturcja, bratek, róża, floks
kwiaty ziół: szczypior, rozmaryn, anyż, kolendra, bazylia, koper, czosnek, tymianek, oregano, mniszek lekarski, lawenda, lubczyk, ogórecznik, szałwia, mięta
kwiaty z drzew i krzewów: akacja, bez lilak, bez czarny, jabłoń, śliwka
kwiaty warzyw: cukinia, dynia, groszek zielony, fasolka szparagowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz