Speak pipe

17.8.09

Golonka z "Pelikana" znów rzuciła na kolana

Festiwal Dobrego Smaku dobiegł końca. Rozstrzygnięto konkurs na najlepszą golonkę. W kategorii, w której mierzyły się restauracje drugi rok z rzędu zwyciężył poznański "Pelikan".

To konkurs adresowany do trzech grup, które te golonki przygotowują: restauracji, kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych oraz producentów żywności. Nowością w tym roku była forma wariacji na temat golonki, liczyła się więc pomysłowość szefów kuchni i gospodyń wiejskich. Można było zatem golonkę w jakiś szczególny sposób upiec albo podać z czymś nietypowym.


Liczba golonek była na granicy możliwości oceny na jednym posiedzeniu jury. Golonek było 30. Dobra i sprawna praca 15-osobowej komisji dała, w miarę obiektywny obraz i ocenę tego, co zostało zgłoszone do konkursu.


Restauracja Pelikan, która w ubiegłym roku dostarczyła najlepszą golonkę, w tym roku również utrzymała prymat i ponownie jednogłośnie została uznana za najlepszą.

A dobra golonka to?

To rzecz bardzo subiektywna. Patrzymy na wygląd golonki z zewnątrz, jak jest podana, jak wygląda w przekroju, jaki jest jej kolor i aromat, czy odchodzi od kosci i - to co najważniejsze - smak. Smak jest rzeczą subiektywną. Za smak odpowiada raczej coś co mamy w psychice, próbujemy to oczywiście wszystko neutralizować jakimś piwem czy wodą. Mogę powiedzieć, że w 80, 90 proc. nastąpiła zgodność opinii, choć oczywiście zdarzały się przypadki, w których większość komisji mówiła, że dana golonka jest niedobra, bo została przesolona, ale znajdywał się ktoś, kto mówił, że reszta nie ma racji, bo on bardzo lubi mocno solone mięso.

Kto dokonał wyboru?

To była reprezentacja fachowców. Byli rzeźnicy, ludzie z Izby Rzemieślniczej z cechu rzeźników, również profesorowie z Uniwersytetu Przyrodniczego, a także osoby z mediów.

Wyniki konkursu na najlepszą golonkę.

Zakłady mięsne:

1. Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Andrzej Bystry ze Swarzędza
2. Firma Słonimski z Kaszczor
3. Rzeźnictwo Wędliniarstwo Eugeniusz Bocer

Restauracje:

1. Restauracja "Pelikan" z Poznania (obrona tytułu)
2. Restauracj "Pod Jedenastką" ze Swarzędza
3. Restaauracja "Stół Rawicki" z Rawicza

Koła gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych:

1. Gospodarstwo agroturystyczne "Celinka"
2. Gospodarstwo agroturystyczne "U Małgosi"
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Tuchorzy

Brak komentarzy: