Speak pipe

22.2.11

Menu nie jest książką telefoniczną

.




Właściciele polskich restauracji uważają, że im więcej dań w menu, tym lepiej. A jest dokładnie na odwrót - gdy menu jest ograniczone, klient ma pewność, że to, co dostaje na talerzu, jest świeże, a restauracja nie wydaje pieniędzy na zbędne produkty i nie mrozi ich.Dziś główne menu restauracji zmieniamy dwa, trzy razy w roku lub zależnie od sezonu, natomiast menu degustacyjne co tydzień i jest to szansa na zaprezentowanie możliwości, użycie produktów stricte sezonowych czy okazjonalnie kupionych.

Najlepiej stosować zasadę 4x4 - 4 dania z wołowiny,4 dania z wieprzowiny,4 dania z drobiu,oraz 4 dania z ryb i owoców morza. Pamiętam restauracje w Niemczech która miała tylko 4 dania(steki) i rezerwacje trzeba było robić z miesięcznym wyprzedzeniem

Dobra restauracja to miejsce, do którego przychodzi dużo ludzi na dobre jedzenie za niezbyt wygórowaną cenę, albo takie, w którym jest drogo, i ale za to serwowane dania są tak pyszne i czasochłonne oraz zbyt skomplikowane żeby zrobić je samemu w domu , tak że goście stoją w kolejce, żeby móc tu zjeść. Taką restaurację mogą stworzyć pasjonaci, którzy sami lubią jeść i dobrze karmić innych, pieniądze schodzą w tym przypadku na dalszy plan.



Brak komentarzy: