Speak pipe

29.7.11

3 mity o mikrofalówce




Posądza się je o to, że przygotowywana w nich żywność może zaszkodzić zdrowiu. Niesłusznie! Poznaj 3 najpopularniejsze mity dotyczące kuchenek mikrofalowych.

Mikrofale to rodzaj promieniowania elektromagnetycznego o długości fali pomiędzy podczerwienią i falami ultrakrótkimi. Zaliczane są do fal radiowych. Są wszechobecne, bo docierają do Ziemi z przestrzeni kosmicznej jako tzw. reliktowe promieniowanie tła. Mikrofalówka to tylko jedno z licznych urządzeń, w których są wykorzystywane - emitują je np. radary i telefony komórkowe. To dzięki nim można korzystać z pilotów do sprzętu RTV, GPS-ów oraz sieci wi-fi obsługujących bezprzewodowo komputery. W kuchence mikrofalowej nie ma niczego niezwykłego czy tajemniczego - ani niebezpiecznego, jeśli tylko jest używana zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją obsługi.


MIT nr 1: jedzenie w mikrofalówce ulega napromieniowaniu.
Nic podobnego! W kuchenkach mikrofalowych wykorzystuje się fale elektromagnetyczne o długości mierzonej w centymetrach, które nie działają jonizująco. W powietrzu przemieszczają się bez przeszkód, ale pochłaniają je cząsteczki wody - w efekcie powstaje ciepło. Tak właśnie działa mikrofalówka: podgrzewa jedzenie „od środka”. Pozwala to zaoszczędzić do 20 proc. energii.


MIT nr 2: pod wpływem mikrofal w żywności powstają szkodliwe związki.
Jest dokładnie na odwrót: przygotowywanie jedzenia w kuchence mikrofalowej zapobiega tworzeniu się szkodliwych związków, jakie powstają w żywności pod wpływem pieczenia i smażenia (np. węglowodorów aromatycznych i amin heterocyklicznych działających rakotwórczo.


MIT nr 3: mikrofalówka pozbawia jedzenie cennych odżywczo składników.
Niezależnie od tego, w jaki sposób podgrzewa się żywność, proces ten zubaża ja w niektóre wrażliwe na ciepło składniki, np. witaminy, przeciwutleniacze, kwasy omega. Im krócej jednak podgrzewa się potrawę oraz im mniej używa się przy tym wody, tym straty te są mniejsze. A to właśnie jest możliwe w kuchence mikrofalowej! Dlatego posiłki przygotowywane w „mikrofali” zwykle są zasobniejsze w ww. związki odżywcze

Brak komentarzy: