Do potraw kuchni polskiej można zaliczyć ?
Polska kuchnia od zawsze kształtowała się pod
wpływem obcych wpływów. Pierogi przybyły do nas aż z Chin, schabowy z Niemiec,
a staropolskie potrawy w dużym stopniu uzależnione były od ostrych przypraw z
Azji i przypominały specjały dzisiejszej Indonezji. Na żółto zaznaczone oryginalne polskie potrawy
- baba
wielkanocna – potrawa pierwotnie litewsko-białoruska
- barszcz
czerwony w wariancie z kołdunami – zaadaptowany z kuchni litewskiej
- barszcz
biały (zwany też zalewajką) oraz żur – występujące u wszystkich Słowian
północnych
- bigos
– beigossen,znaczy siekana kapusta
kiszona kapusta i świeża potrawa pierwotnie niemiecka lub litewska-to jest
jedyna pozostałośc z kuchni staropolskiej ? która przetrwała do dziś
- czernina
znana w całej Europie i w Azji
- flaczki znane w całej Europie oraz nr 1 zupa menudo w Meksyku
- grochówka
znana szczególnie w Francji,Wielkiej Brytanii
- gołąbki-znane
u wszystkich Słowian,szczególnie dobre są węgierskie z liści kiszonej
kapusty,podejrzewam że pierwsze
gołąbki robiono w Chinach ponieważ
oni wszystko zawijają w coś.
- gzik-pochodzi
od osadników z Bambergi którzy zamieszkali w Poznaniu i okolicach
- jarzyny po polsku - warzywa
gotowane al. dente( ale to od
niedawna) na parze, podawane z
bułką tartą zarumienioną na maśle
- kapusta
kiszona i ogórek kiszony – również występujący u wszystkich Słowian
północnych pochodzą z Chin
- kasza
gryczana ze skwarkami – również występująca w wyżej wymienionych krajach
- kluski
ziemniaczane (np. z kiszoną kapustą lub twarogiem i skwarkami)
- kutia
-Białoruś
- kapuśniak-Słowacy,Czesi,Niemcy
- makowiec
- miód–choć
właściwie miód produkowano już w starożytnej Grecji
- nalewka-każdy kraj w Europie robi nalewki
- ogony
bobrowe–ulubiona potrawa polskiej szlachty która pochodzi z Kanady
- pierogi
– potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z
Chin
- Pyzy-
potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z
Chin
- rosół
pochodzi z Francji
- sandacz po polsku
- szary sos polski – znany pod tą
nazwą w całej Europie XVII w.
- Sękacz- Polacy poznali przepis na sękacz i
technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego .Obecnie
tradycja pieczenia sękacza zachowała się w różnych miejscach w Niemczech
(Niemcy środkowe, zwłaszcza rejon gór Harzu), Szwajcarii, we Francji,
Rumunii, na Węgrzech, na Litwie, w Szwecji, we wschodniej Polsce oraz na
Kaszubach. Sękacz stał się też jednym z ulubionych ciast w Japonii, gdzie
jest również obecnie wypiekany.
- zupa
grzybowa-znana w całej Europie
- befsztyk
tatarski - popularna potrawa z surowego mięsa pochodzi od Tatarów ? ale
również jest podawana w Francji ,Włoszech
w krajach arabskich i afrykańskich
- golonka
gotowana – popularna także w Niemczech,Chinach
- kiełbasa
– oryginalnie wywodząca się z czasów Rzymiańskich a potem z Niemiec gdzie produkują około 1500 odmian , ale
posiadająca wiele specyficznie polskich odmian takich jak śląska,
myśliwska, krakowska,kabanos
- Kaszanka
znana w całej Europie--przodują
Francuzi,Hiszpanie i Brytyjczycy
- Biała
kiełbasa to tradycje bawarskie modyfikowane na ziemi polskiej w zależności
od możliwości materiałowych producentów ale naj pochodzi z Nürnberg i Monachium
- Kiełbasa ziemniaczanna-Skadynawia,Litwa
- mizeria
– pochodząca z Francji
- naleśniki
– prawdopodobnie potrawa "ogólnosłowiańska", ale wtórnie
zaadaptowana z kuchni austriackiej
- piernik
– ciasto miast hanzeatyckich, w tym także Gdańska i Torunia
- schabowy
– czyli niemiecki Schweineschnitzel
- stek
– pochodzący z Francji
- szpekucha
– pochodzenia litewsko-niemieckiego
- sztuka
mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym
pochodząca od Niemiec,,Austria. Tellerfleisch albo
Tafelspitz
- zrazy-prawdopodobnie
przyszły do nas z Niemiec ale są
znane na całym świecie
- Żurek-danie
pochodzenia bawarskiego
- zupa
pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z
ryżem czy makaronem.
- ziemniaki
gotowane -Peru
- ziemniaki
puree – pochodzące z Francji
- Kaczka i pyzy pochodzą z Chin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz