Speak pipe

21.7.13

Do potraw kuchni polskiej można zaliczyć ?

Polska kuchnia od zawsze kształtowała się pod wpływem obcych wpływów. Pierogi przybyły do nas aż z Chin, schabowy z Niemiec, a staropolskie potrawy w dużym stopniu uzależnione były od ostrych przypraw z Azji i przypominały specjały dzisiejszej Indonezji. Na żółto zaznaczone oryginalne polskie potrawy

  1. baba wielkanocna – potrawa pierwotnie litewsko-białoruska
  2. barszcz czerwony w wariancie z kołdunami – zaadaptowany z kuchni litewskiej
  3. barszcz biały (zwany też zalewajką) oraz żur – występujące u wszystkich Słowian północnych
  4. bigos –  beigossen,znaczy siekana kapusta kiszona kapusta i świeża potrawa pierwotnie niemiecka lub litewska-to jest jedyna pozostałośc z kuchni staropolskiej ? która przetrwała do dziś
  5. czernina znana w całej Europie i w Azji
  6. flaczki  znane w całej Europie oraz  nr 1 zupa menudo  w Meksyku
  7. grochówka znana szczególnie w Francji,Wielkiej Brytanii
  8. gołąbki-znane u wszystkich Słowian,szczególnie dobre są węgierskie z liści kiszonej kapusty,podejrzewam że  pierwsze gołąbki robiono w Chinach  ponieważ oni  wszystko zawijają w coś.
  9. gzik-pochodzi od osadników z Bambergi którzy zamieszkali w Poznaniu i okolicach
  10. jarzyny po polsku - warzywa gotowane  al. dente( ale to od niedawna)  na parze, podawane z bułką tartą zarumienioną na maśle
  11. kapusta kiszona i ogórek kiszony – również występujący u wszystkich Słowian północnych pochodzą z Chin
  12. kasza gryczana ze skwarkami – również występująca w wyżej wymienionych krajach
  13. kluski ziemniaczane (np. z kiszoną kapustą lub twarogiem i skwarkami)
  14. kutia -Białoruś
  15. kapuśniak-Słowacy,Czesi,Niemcy
  16. makowiec
  17. miód–choć właściwie miód produkowano już w starożytnej Grecji
  18. nalewka-każdy  kraj  w Europie  robi nalewki
  19. ogony bobrowe–ulubiona potrawa polskiej szlachty która pochodzi z Kanady
  20. pierogi – potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z Chin
  21. Pyzy- potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi i Ukrainie pochodząca z Chin
  22. rosół  pochodzi z Francji
  23. sandacz po polsku
  24. szary sos polski – znany pod tą nazwą w całej Europie XVII w.
  25. Sękacz- Polacy poznali przepis na sękacz i technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego .Obecnie tradycja pieczenia sękacza zachowała się w różnych miejscach w Niemczech (Niemcy środkowe, zwłaszcza rejon gór Harzu), Szwajcarii, we Francji, Rumunii, na Węgrzech, na Litwie, w Szwecji, we wschodniej Polsce oraz na Kaszubach. Sękacz stał się też jednym z ulubionych ciast w Japonii, gdzie jest również obecnie wypiekany.
  26. zupa grzybowa-znana w całej Europie
  27. befsztyk tatarski - popularna potrawa z surowego mięsa pochodzi od Tatarów ? ale również  jest podawana w Francji ,Włoszech w krajach arabskich i afrykańskich
  28. golonka gotowana – popularna także w Niemczech,Chinach
  29. kiełbasa – oryginalnie wywodząca się z czasów Rzymiańskich a potem z  Niemiec  gdzie produkują około 1500 odmian , ale posiadająca wiele specyficznie polskich odmian takich jak śląska, myśliwska, krakowska,kabanos
  30. Kaszanka znana  w całej Europie--przodują Francuzi,Hiszpanie i Brytyjczycy
  31. Biała kiełbasa to tradycje bawarskie modyfikowane na ziemi polskiej w zależności od możliwości materiałowych producentów ale naj pochodzi z Nürnberg i Monachium
  32. Kiełbasa  ziemniaczanna-Skadynawia,Litwa
  33. mizeria – pochodząca z Francji
  34. naleśniki – prawdopodobnie potrawa "ogólnosłowiańska", ale wtórnie zaadaptowana z kuchni austriackiej
  35. piernik – ciasto miast hanzeatyckich, w tym także Gdańska i Torunia
  36. schabowy – czyli niemiecki Schweineschnitzel
  37. stek – pochodzący z Francji
  38. szpekucha – pochodzenia litewsko-niemieckiego
  39. sztuka mięsa z sosem – gotowana wołowina podawana w sosie chrzanowym pochodząca  od  Niemiec,,Austria. Tellerfleisch albo Tafelspitz
  40. zrazy-prawdopodobnie przyszły do nas  z Niemiec ale są znane na całym świecie
  41. Żurek-danie pochodzenia bawarskiego
  42. zupa pomidorowa – zupa włoska, często z polskimi kluseczkami lanymi, albo z ryżem czy makaronem.
  43. ziemniaki gotowane -Peru
  44. ziemniaki puree – pochodzące z Francji
  45. Kaczka  i pyzy pochodzą z Chin


Brak komentarzy: