Sałatka ogórkowa z suszonych krewetek Tajlandii
0.5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 spore ogórki (bez nasion pokrojone w półplasterki)
- 2 małe posiekane szalotki
- ew. 2 łyżki suszonych krewetek do posypania
Sposób przyrządzania:
Jeśli używasz krewetek, przełóż je do malaksera i rozdrabniaj około minuty. Wymieszaj sok z limonki, cukier i sos rybny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ogórki i szalotki, wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę suszonymi krewetkami
Sałatka z Kraba i grejpfrutu
1 paczka (250 g) ersatz paluszków z mięsa kraba
2 grejpfruty, najlepiej różowe
2 łyżki dobrego majonezu
1 łyżeczka keczupu
kilka kropel sosu tabasco
liście sałaty
Lekko rozmrożone paluszki krabowe kroimy lub rozrywamy palcami na podłużne kawałki.
Grejpfruty obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Usuwamy błonki otaczające cząstki grejpfruta, a miąższ, jeśli się sam przy tym nie rozkruszy, kroimy na mniejsze kawałki.
Wsypujemy kawałki kraba i owoce do miski, zalewamy majonezem zmieszanym z keczupem. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
Przed podaniem lepiej wstawić na 10-15 minut do lodówki, żeby się sałatka "przegryzła".
Czas przygotowania: 10 minut
Sałatka z krabów kamczackich lub krewetek
Składniki:
1 pomidor
1 świeży ogórek
1/2 melona
1 jajko
2 świeże truskawki (niekoniecznie)
30 dag krabów kamczackich gotowanych lub osączonych z puszki
Sos koktajlowy: 4 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
sól
pieprz
ew. odrobina koniaku i sosu worcester
Dekoracja: sałata (najlepiej kolorowa)
pestki granatu
Pomidora natnij na krzyż, zalej najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą i obierz ze skórki. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zrób sos koktajlowy: wymieszaj majonez z ketchupem i koniakiem, przypraw do smaku. Filiżanki wyłóż natłuszczoną folią aluminiową. Układaj w nich kolejno: najpierw pokrojone kraby, następnie posiekane jajko, potem pokrojony w kostkę miąższ melona i ogórka (ew. wymieszany z truskawkami), a na koniec pokrojonego w kostkę pomidora (sam miąższ, bez pestek). Każdą warstwę polewaj sosem koktajlowym. Filiżanki z sałatką włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij sałatki z filiżanek, usuń folię. Porcje ozdób sałatą i pestkami granatu. Możesz podawać na plasterkach ogórka, z koperkiem i malinowym sosem winegret.
Sałatka z krewetkami po Hiszpańsku
Składniki:
- 1.5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka krewetek w sosie własnym
- 1/2 szklanki rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
- po 1 łyżce posiekanej czerwonej cebuli
- szczypiorku i koperku
Sos: 2/3 szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, biały pieprz do smaku
Majonez wymieszaj w miseczce z jogurtem naturalnym, przypraw solą i pieprzem. Krewetki osącz. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, polej je sosem i wymieszaj. Podawaj z pieczywem
Sałatka ze świeżymi ziołami i mulami
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 kg muli świeżych lub mrożonych
- 1 pomarańcza
- po 3 gałązki świeżych ziół: tymianku
- natki i koperku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Sos:
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
Pokrój sałatę. Zagotuj 1,5 l wody z ziołami, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu. Gotuj, aż powstanie aromatyczny wywar. Pomarańczę sparz i osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mule oczyść, umyj, gotuj 3-5 minut w wywarze ziołowym. Odcedź, wyjmij z muszli, zalej sokiem pomarańczowym i odstaw na 15 minut. Zrób sos: szalotki i czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj z musztardą, śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Mule ułóż na sałacie, polej sosem. Podawaj z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz