Speak pipe

15.10.07

Krowy na rauszu w Australii


Krowy japońskiej odmiany wagyu są pojone w Australii szlachetnymi winami. Każdego dnia do posiłku złożonego z najlepszych odmian zbóż każda krowa lub byk dostaje litr lub dwa Cabernet Sauvignon czy też Chiraz

Czy polskie krowy doczekają się kiedyś tak wyjątkowego traktowania?Taką dietę przepisał krowom pewien szef kuchni, Akio Jamamoto, który przybył do Australii z kraju Kwitnącej Wiśni.

Pomysł nie jest całkiem oryginalny. W Japonii krowy, z których otrzymuje się bodaj najdroższą na świecie wołowinę wagyu, zwane też krowami z Kobe, są karmione najlepszymi zbożami(kaszą gryczanną) i piwem. Poddaje się je też regularnym masażom z użyciem sake, co ma zmiękczyć ich mięso.Mięso to jest na razie niedostępne w Polsce,ale można je kupić w KDWE Największym domu handlowym w Berlinie,ale trzeba mieć 100 Euro ,żeby kupić kilo steka

Brak komentarzy: