Zastanów się jaki gatunek tej ryby kupujesz albo zamawiasz w restauracji,jeśli nie mogą ci podać nazwy gatunku,to raczej nie zamawiaj tej ryby.W ostatnich latach zaczyna brakować wysoko jakościowych ryb z powodu nadmiernego łowienia,rocznie na świecie wyławia się 35 milionów ton ryb,i przy takiej gospodarce zaczyna brakować ryb,dlatego w pogonii za pieniądzem ,zaczynają poławiać gatunki ryb ,które kiedyś były uważane jako ryby chwasty
Ryby maślane, ryby masłowe (ang. butterfish) - zwyczajowe nazwy - spotykane w handlu i gastronomii - kilku gatunków ryb o ciele zwykle wydłużonym i bocznie spłaszczonym, które są importowane do Polski. Cenione w wielu krajach ze względu na smaczne mięso. Ich mięso charakteryzuje się dużą zawartością oleju.
Niektóre gatunki ryb maślanych (eskolar, kostropak) zawierają niestrawialne woski, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe, a u osób szczególnie wrażliwych - nawet zatrucia pokarmowe. Zatrucia mogą objawiać się biegunką, zawrotami głowy, mdłościami i zmianami skórnymi (wysypka). Osobom, które po raz pierwszy konsumują ryby z tej grupy zaleca się spożycie małej ilości celem sprawdzenia wrażliwości organizmu na zawarte w mięsie ryby woski. Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia występują zwykle po 2 - 3 godzinach od spożycia i ustępują po upływie doby.
Opinie Polaków o rybie maślanej
Przykładowe gatunki ryb spotykanych w handlu pod nazwą ryby maślanej te nadają się do spożycia:
- ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia - ang. rudderfish
- błyszczyk (Peprilus triacanthus)
- żuwak fiatola (Stromateus fiatola)
- Odax pullus
- anoplopoma (Anoplopoma fimbria) - ang. sablefish
oraz zawierające niestrawialne woski unikajcie ich jak ognia:
2 komentarze:
Amiable post and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.
Easily I to but I dream the post should secure more info then it has.
Prześlij komentarz