MOJĄ PASJĄ JEST JEDZENIE.Zwiedziłem ponad 30 krajów .Nie tylko wiem,jak potrawy smakują,ale też wiem w jaki sposób są przyrządzane.Wszędzie uczę się gotowania.I uczę jak przyrządzać i marketing żywności.W Pl MY PASSION IS FOOD.I visted 30+ countries-learning about food and it's preparation .I teach others about world food not only I know how it taste , but how to prepare it, and how to market it.Wherever I travel I take cooking lessons.Lived in USA -35 yrs.
Speak pipe
23.7.11
We Włoszech odbyły się światowe targi pikantnej papryczki
Wyjątkowo pikantnie zrobiło się w mieście Rieti w środkowych Włoszech, gdzie zainaugurowane zostały światowe targi ostrej papryczki, zwanej po włosku peperoncino. Zaprezentowano tam 400 gatunków tego przysmaku z pięciu kontynentów.
Pierwsza edycja targów pod nazwą "Rieti Pikantne Serce" , odbywających się do niedzieli w Palazzo Papale, wywołała ogromne zainteresowanie mieszkańców i smakoszy, przybyłych z wielu rejonów Włoch. W czasie weekendu spodziewany jest prawdziwy najazd wielbicieli ostrej kuchni, a także restauratorów, kupców.
Przypomniano przy okazji historię tej przyprawy, odkrytej około 1500 roku w Gujanie, a także to, w jak różnych celach jest obecnie wykorzystywana. I tak na przykład we Włoszech funkcjonariusze straży miejskiej w niektórych miastach wyposażeni są w spraye z peperoncino. Przydają się one w przypadkach interwencji wobec agresywnych przestępców. Można je kupić również w celach obrony własnej. W Dniu Kobiet rozdawano je mieszkankom Mediolanu.
Ostra papryczka, zwłaszcza ta czerwona, to jeden z ważniejszych elementów włoskiej kuchni i składnik sosów, ale też znakomity dodatek do czekolady. Coraz popularniejsze są również lody czekoladowe z dodatkiem peperoncino
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz