Symbol | Znaczenie |
---|---|
Barwniki | |
E100 | kurkuma |
E101 | ryboflamina |
E102 | tartrazyna |
E104 | żółcień chinolinowa |
E110 | żółcień pomarańczowa |
E120 | koszenila |
E122 | karmiozyna |
E123 | amarant |
E124 | czerwień koszenilinowa |
E127 | erytrozyna |
E128 | czerwień 2G |
E129 | czerwień Allura AC |
E131 | błękit brylantowy FCF |
E132 | indygotyna |
E140 | chlorofil |
E141 | chlorofil miedzi |
E142 | zieleń S |
E150 | karmel |
E150b | karmel siarczynowy |
E150c | karmel amoniakalny |
E150d | karmel amoniakalno-siarczynowy |
E151 | czerń brylantowa |
E153 | węgiel roślinny |
E154 | brąz FK |
E155 | brąz HT |
E160a | karoteny |
E160b | annato; biksyna lub norbiksyna |
E160c | kapsantyna- ekstrakt z papryki |
E160d | likopen- ekstrakt z pomidorów |
E160e | ß-apo-8’-karotenal |
E162 | betanina |
E163 | antocyjany |
E170 | węglan wapnia |
E171 | dwutlenek tytanu |
E172 | tlenki żelaza |
E173 | aluminium |
E174 | srebro |
E175 | listki złota |
E180 | czerwień litolowa BK |
Środki słodzodzące i zapachowe | |
E420 | sorbitol |
E421 | mannitol |
E620 | kwas L-glutaminowy |
E621 | glutaminian sodu |
E622 | glutaminian potasu |
E623 | dwu-L-glutaminian |
E627 | dwuwodorowapniowy guanilinian sodu |
E631 | 5’-inozynian sodu |
E632 | inozynian dipotasowy |
E633 | inozynian wapnia |
E634 | rybonukleotydy wapnia |
E635 | sól sodowa 5-rybonukleotydu |
E636 | maltol |
E951 | aspartam |
E965 | maltitol |
E966 | laktitol |
E967 | ksylitol |
Substancje zagęszczające | |
E400 | kwas alginowy |
E401 | alginian sodowy |
E405 | alginian propano-1,2-diolu |
E406 | agar |
E407 | karagan |
E410 | guma karobowa |
E413 | tragakanta |
E414 | guma arabska |
E440a | pektyna |
E460 | celuloza mikrokrystaliczna- alfa celuloza |
E471 | mono- i dwu- glicerydy kwasów tłuszczowych |
E475 | estry poliglicerolowe kwasów tłuszczowych |
E476 | estry poliglicerolowe poliskondensowanych kwasów tłuszczowych |
E481 | stearyniano- 1,2- mleczan sodu |
Antyutleniacze | |
E270 | kwas mlekowy |
E300 | kwas L-askorbinowy (witamina C) |
E301 | askorbinian sodu |
E302 | askorbinian wapnia |
E306-E309 | tokoferole naturalne i syntetyczne |
E310 | galusan propylu (PG) |
E311 | galusan oktylu tannazy (OG) |
E312 | galusan dodecylu |
E315 | kwas izoaskorbinowy |
E316 | askorbinian sodu |
E320 | butylohydrodsyanizol (BHA) |
E321 | butylohydroksytoluen (BHT) |
E322 | lecytyna |
E325 | mleczan sodu |
E326 | mleczan potasu |
E327 | mleczan wapnia |
E330 | kwas cytrynowy |
Konserwanty | |
E200 | kwas sorbinowy |
E201 | sorbinian sodu |
E202 | sorbinian potasu |
E203 | sorbinian wapnia |
E210 | kwas benzoesowy |
E211 | benzoesan sodu |
E212 | benzoesan potasu |
E213 | benzoesan wapnia |
E214, E215 | ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
E216, E217 | ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
E218 | ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
E219 | ester metylowy kwasu p-hydroksybezoesowego- sól sodowa |
E220 | dwutlenek siarki |
E221 | siarczyn sodu |
E222 | wodorosiarczyn sodu |
E223 | pirosiarczyn sodu |
E224 | pirosiarczyn potasu |
E226 | siarczyn wapnia |
E227 | wodorosiarczyn wapnia |
E228 | wodorosiarczyn potasu |
E230 | bifenyl, difenyl |
E231 | ortofenylofenol |
E232 | sól sodowa ortofenylofenolu |
E234 | nizyna |
E235 | natamycyna |
E236 | kwas mrówkowy |
E237 | sól sodowa kwasu mrówkowego |
E238 | sól wapniowa kwasu mrówkowego |
E239 | heksamina |
E242 | dimetylodiwęglan |
E249 | azotyn potasu |
E250 | azotyn sodu |
E251 | azotan sodu |
E252 | azotan potasu |
E260 | kwas octowy |
E261 | octan potasu |
E262 | octan sodu |
E263 | octan wapnia |
E280 | kwas propionowy |
E281 | propionian sodu |
E282 | propionian wapnia |
E283 | propionian potasu |
Substancje do stosowania na powierzchni | |
E553 III | talk |
E903 | wosk pszczeli |
E907 | parafina plastyczna barwiona i niezabarwiona |
MOJĄ PASJĄ JEST JEDZENIE.Zwiedziłem ponad 30 krajów .Nie tylko wiem,jak potrawy smakują,ale też wiem w jaki sposób są przyrządzane.Wszędzie uczę się gotowania.I uczę jak przyrządzać i marketing żywności.W Pl MY PASSION IS FOOD.I visted 30+ countries-learning about food and it's preparation .I teach others about world food not only I know how it taste , but how to prepare it, and how to market it.Wherever I travel I take cooking lessons.Lived in USA -35 yrs.
Speak pipe
23.12.11
Dodatki do żywności
Wszystkie podane dodatki można spotkać w dostępnych produktach spożywczych. Ich nazwa lub kod "E" powinien znajdować się na etykiecie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz