| Symbol | Znaczenie |
|---|---|
| Barwniki | |
| E100 | kurkuma |
| E101 | ryboflamina |
| E102 | tartrazyna |
| E104 | żółcień chinolinowa |
| E110 | żółcień pomarańczowa |
| E120 | koszenila |
| E122 | karmiozyna |
| E123 | amarant |
| E124 | czerwień koszenilinowa |
| E127 | erytrozyna |
| E128 | czerwień 2G |
| E129 | czerwień Allura AC |
| E131 | błękit brylantowy FCF |
| E132 | indygotyna |
| E140 | chlorofil |
| E141 | chlorofil miedzi |
| E142 | zieleń S |
| E150 | karmel |
| E150b | karmel siarczynowy |
| E150c | karmel amoniakalny |
| E150d | karmel amoniakalno-siarczynowy |
| E151 | czerń brylantowa |
| E153 | węgiel roślinny |
| E154 | brąz FK |
| E155 | brąz HT |
| E160a | karoteny |
| E160b | annato; biksyna lub norbiksyna |
| E160c | kapsantyna- ekstrakt z papryki |
| E160d | likopen- ekstrakt z pomidorów |
| E160e | ß-apo-8’-karotenal |
| E162 | betanina |
| E163 | antocyjany |
| E170 | węglan wapnia |
| E171 | dwutlenek tytanu |
| E172 | tlenki żelaza |
| E173 | aluminium |
| E174 | srebro |
| E175 | listki złota |
| E180 | czerwień litolowa BK |
| Środki słodzodzące i zapachowe | |
| E420 | sorbitol |
| E421 | mannitol |
| E620 | kwas L-glutaminowy |
| E621 | glutaminian sodu |
| E622 | glutaminian potasu |
| E623 | dwu-L-glutaminian |
| E627 | dwuwodorowapniowy guanilinian sodu |
| E631 | 5’-inozynian sodu |
| E632 | inozynian dipotasowy |
| E633 | inozynian wapnia |
| E634 | rybonukleotydy wapnia |
| E635 | sól sodowa 5-rybonukleotydu |
| E636 | maltol |
| E951 | aspartam |
| E965 | maltitol |
| E966 | laktitol |
| E967 | ksylitol |
| Substancje zagęszczające | |
| E400 | kwas alginowy |
| E401 | alginian sodowy |
| E405 | alginian propano-1,2-diolu |
| E406 | agar |
| E407 | karagan |
| E410 | guma karobowa |
| E413 | tragakanta |
| E414 | guma arabska |
| E440a | pektyna |
| E460 | celuloza mikrokrystaliczna- alfa celuloza |
| E471 | mono- i dwu- glicerydy kwasów tłuszczowych |
| E475 | estry poliglicerolowe kwasów tłuszczowych |
| E476 | estry poliglicerolowe poliskondensowanych kwasów tłuszczowych |
| E481 | stearyniano- 1,2- mleczan sodu |
| Antyutleniacze | |
| E270 | kwas mlekowy |
| E300 | kwas L-askorbinowy (witamina C) |
| E301 | askorbinian sodu |
| E302 | askorbinian wapnia |
| E306-E309 | tokoferole naturalne i syntetyczne |
| E310 | galusan propylu (PG) |
| E311 | galusan oktylu tannazy (OG) |
| E312 | galusan dodecylu |
| E315 | kwas izoaskorbinowy |
| E316 | askorbinian sodu |
| E320 | butylohydrodsyanizol (BHA) |
| E321 | butylohydroksytoluen (BHT) |
| E322 | lecytyna |
| E325 | mleczan sodu |
| E326 | mleczan potasu |
| E327 | mleczan wapnia |
| E330 | kwas cytrynowy |
| Konserwanty | |
| E200 | kwas sorbinowy |
| E201 | sorbinian sodu |
| E202 | sorbinian potasu |
| E203 | sorbinian wapnia |
| E210 | kwas benzoesowy |
| E211 | benzoesan sodu |
| E212 | benzoesan potasu |
| E213 | benzoesan wapnia |
| E214, E215 | ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
| E216, E217 | ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
| E218 | ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
| E219 | ester metylowy kwasu p-hydroksybezoesowego- sól sodowa |
| E220 | dwutlenek siarki |
| E221 | siarczyn sodu |
| E222 | wodorosiarczyn sodu |
| E223 | pirosiarczyn sodu |
| E224 | pirosiarczyn potasu |
| E226 | siarczyn wapnia |
| E227 | wodorosiarczyn wapnia |
| E228 | wodorosiarczyn potasu |
| E230 | bifenyl, difenyl |
| E231 | ortofenylofenol |
| E232 | sól sodowa ortofenylofenolu |
| E234 | nizyna |
| E235 | natamycyna |
| E236 | kwas mrówkowy |
| E237 | sól sodowa kwasu mrówkowego |
| E238 | sól wapniowa kwasu mrówkowego |
| E239 | heksamina |
| E242 | dimetylodiwęglan |
| E249 | azotyn potasu |
| E250 | azotyn sodu |
| E251 | azotan sodu |
| E252 | azotan potasu |
| E260 | kwas octowy |
| E261 | octan potasu |
| E262 | octan sodu |
| E263 | octan wapnia |
| E280 | kwas propionowy |
| E281 | propionian sodu |
| E282 | propionian wapnia |
| E283 | propionian potasu |
| Substancje do stosowania na powierzchni | |
| E553 III | talk |
| E903 | wosk pszczeli |
| E907 | parafina plastyczna barwiona i niezabarwiona |
MOJĄ PASJĄ JEST JEDZENIE.Zwiedziłem ponad 30 krajów .Nie tylko wiem,jak potrawy smakują,ale też wiem w jaki sposób są przyrządzane.Wszędzie uczę się gotowania.I uczę jak przyrządzać i marketing żywności.W Pl MY PASSION IS FOOD.I visted 30+ countries-learning about food and it's preparation .I teach others about world food not only I know how it taste , but how to prepare it, and how to market it.Wherever I travel I take cooking lessons.Lived in USA -35 yrs.
Speak pipe
23.12.11
Dodatki do żywności
Wszystkie podane dodatki można spotkać w dostępnych produktach spożywczych. Ich nazwa lub kod "E" powinien znajdować się na etykiecie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz