Speak pipe

2.5.07

POKRZYWY SĄ SMACZNE

POKRZYWY SĄ SMACZNE
Mało kto wie że z pokrzywy są pyszne i były używane w Europie już w czasach prehistorycznych.Uwaga zbierając pokrzywy miejmy albo rękawiczki lub dwa worki foliowe założone na ręce.Liście i łodygi pokrzyw pokryte są gruczołkami wydzielającymi kwas mrówkowy powodujący podrażnienie skóry i pieczenie. Gotowanie lub suszenie usuwa piekące właściwości. Roślina jest pospolita w całym kraju na przydrożach, przychaciach, rumowiskach i w zaroślach. Tam też występuje pokrzywa żegawka - mniejsza i delikatniejsza - bardziej przydatna do celów spożywczych.Młode liście i pędy od przedwiośnia do maja są bardzo wartościowym pokarmem po ugotowaniu. Później należy używać jedynie najmłodszych liści na wierzchołku pędu, o ile są zielone i świeże. Z liści - po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim (3-4 min) obsmażeniu na oleju - przyrządza się zupy, dodaje się do nadzienia, sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past i nadzienia słonych ciast. Nieźle wychodzi mieszanka BMP (liście brzozy, mniszka, pokrzywy). Można je przyrządzać jak szparagi lub drobno pokrojonymi zastępować zieloną pietruszkę..
Z młodych liści pokrzywy ważono czasem piwo.
Napar stosuje się jako lek moczopędny, przeciwkrwotoczny i poprawiający przemianę materii, a zewnętrznie przeciw łupieżowi i wypadaniu włosów. Sok ze świeżego ziela poleca się przy anemii, do tamowania krwawień i gojenia ran. Na poparzenia pokrzywą działa łagodząco sok z babki.
Pokrzywa może też dostarczyć surowca na sznurki i nici. Z korzeni można uzyskać żółty barwnik do jaj wielkanocnych.

Zupa pokrzywowa ze słoniną
- Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zrobi się złocista, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem i dodać ugotowane jajka jak do szczawiowej

Zupka z pokrzywą
: • 40 dag młodej posiekanej pokrzywy • 4 łyżki masła, 1 cebula • 1/2 szkl smietany, 3 jajka ugotowane na twardo • natka pietruszki, soł, pieprz WYKONANIE: 1. Pokrzywę podsmażamy na maśle razem z cebulą i zalewamy 1 1/2 l wrzątku z solą, dolewamy śmietanę i dodajemy pokrojone jajka. 2. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami .

Jajka w sosie pokrzywowo-serowym
Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: ok. 10 minut
• 2 szklanki pokrzywy
• cebula
• 2 łyżki oleju
• serek topiony typu chedar
• 2 szklanki bulionu drobiowego
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju
• łyżeczka curry
1. Pokrzywę płuczemy dokładnie, siekamy, cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy cebulę dwie minutki, na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrzywę, trzymamy na palniku 5 minut. W rondelku miksujemy bulion z pokrzywą i serkiem. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i oleju (mąkę rumienimy na suchej patelni, rozprowadzamy olejem). Zagęszczamy sos. Doprawiamy curry.
2. Podajemy do ryżu , posypujemy wytopionym boczkiem.


Frittata z pokrzywą
- ok. 4 garści listków pokrzywy
- 3 łyżki masła
- ok. 5 łyżek oliwy
- 4 jajka
-gałka muszkałtowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
Wybieramy jedynie młode listki pokrzywy, dokładnie je płuczemy i osuszamy.
Na patelni rozpuszczamy masło - gdy dobrze się rozgrzeje, dodajemy pokrzywę, solimy ją, doprawiamy pieprzem i dusimy przez ok. 5 minut z dodatkiem 6 łyżek wody (wodę wlewamy nie od razu, lecz po upływie mniej więcej dwóch minut, gdy sos puszczony przez listki odparuje).
Gdy woda wyparuje, wlewamy na patelnię oliwę i zaraz potem roztrzepane widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Smażymy z obu stron, z każdej 3 minuty. Gałkę muszkałtową startą dodajemy ją na końcu smażenia przed podaniem na stół

Szpinak z młodej pokrzywy
Składniki:
młoda pokrzywa – 70 dag
mąka – 1-1,5 łyżki
masło – 1-2 łyżki
mleko – 1 szklanka
czosnek – 1 ząbek
gałka muszkałtowa
sól
Młode liście pokrzywy wypłukać, zalać wrzącą lekko posoloną wodą i chwilę gotować. Osączyć, przestudzić następnie zemleć lub pokroić. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do pokrzywy. Przygotować zasmażkę. Masło stopić i wymieszać z mąką, zasmażyć, wlać zimne mleko, wymieszać, zagotować.
Zasmażkę połączyć z pokrzywą, mocno podgrzać.gałkę muszkałtową startą dodajemy ją na końcu smażenia przed podaniem na stół

Wino pokrzywowe
Jest moczopędne, dezynfekuje przewody moczowe, działa przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i pobudza przemianę materii.
Pić 2-3 razy dziennie po 25 ml
50 g liści pokrzywy
50 g korzenia pokrzywy
1 l wina białego wytrawnego
50 ml spirytusu 96 °
Pokrzywy zalać w naczyniu winem i spirytusem. Po 10 dniach maceracji pod przykryciem przecedzić i rozlać do butelek.

Brak komentarzy: