Speak pipe

16.4.07

Biała Wlkp Kiełbasa Historia i Przepisy

Biała Kiełbasa Wielkopolska
Naj Biała i Polska surowa wędzona ,Szynka z kością(tylko na gwiazdkę lub wielkanoc) Jan Dull. zakład z sklepem spółdzielnia Tęcza w Owińskach.zaraz za pałacem ul Bydgoska 4 ,62-005 Owińska 601 8128 504 or 8126 509 ? Praca 61 8126-504 od 4-14 ,dom 61 8126-518i Czerwonak Oś 40 l PRL 6 Sklep wielobranżowy mięso drób wędliny Przemysław Dull pon-pt 9-17,
Białych kiełbas, o bardzo różnym wyglądzie i smaku, robi się w Polsce wiele, ale tylko te od Wielkopolskich masarni naprawdę zasługują na tę nazwę .
Dlaczego Biała Kiełbasa Wielkopolska ? Bo robiona według bardzo starej, tradycyjnej Wielkopolskiej receptury .W 1850 r. po zwolnieniu chłopów z pańszczyzny w Wielkopolsce ,bito świne dwa razy w roku na Wielkanoc i Wigilię.Część mięsa była wędzona lub suszona na zapasy.A z reszty robiono smaczną Białą Kiełbasę Wielkopolską.Czemu zawdzięcza swoją renomę? Wielkopolscy wędliniarze , nie ulepszają swojej receptury przez dodawanie sztucznych substancji smakowych czy konserwujących i nie zwiększają wydajności poprzez dodawanie do kiełbasy dużej ilości wody i zamienników białka.
Dzisiaj tak jak kiedyś, dbając o zdrowie swoich klientów ,wybierają tylko tych dostawców , którzy produkują wysokiej jakości mięso.
Nasza kiełbasa powstaje z świeżej wieprzowiny, skomponowana z ręcznie mieszanymi przyprawami.Tylko najlepszy aromatyczny czarny pieprz, warzona sól niejodowana, wielkopolski świeżo starty majeranek i czosnek w odpowiednich ilościach tworzą wykwitny smak naszej Białej Kiełbasy Wielkopolskiej.
Tak przygotowana ma lekko słodkawy smak z nutką majeranku i posiada intensywny różowy kolor, jest zwarta i wilgotna.
Trzeba sobie uświadomić sobie, iż dobry i zdrowy wyrób wyprodukowany zgodnie z tradycjami wielkopolskimi, który nie jest wytworzony tylko dla ceny, tak jak i dobry samochód czy perfumy,kosztuje.
W celu zapewnienia wysokiej jakości,tylko te kiełbasy które przejdą coroczną surową ocenę kapituły naukowców, rzemieślników, i zwykłych konsumentów i otrzymają dyplom, będą miały prawo nazywać się Białą Kiełbasę Wielkopolską.Dodatkowo przez cały rok jakość naszej kiełbasy będzie ciągle monitorowana.
Biała Kiełbasa Wielkopolska najlepiej smakuje podana z świeżo startym chrzanem,musztardą lub ketchupem śliwkowym.Delektując się Białą Kiełbasą Wielkopolską ,wskazane jest spożywanie wytrawnego białego wina lub piwa typu pils.
Test- jak odróżnić Białą Kiełbasę Wielkopolską od taniochy ?
Na talerzu proszę położyć sparzoną "białą" z supermarketu (cena: ok. 4-9 zł/kg) i Białą Kiełbasę Wielkopolską. * Po wbiciu widelca w wędlinę z supermarketu tryska gorąca woda i tłuszcz. Wkrótce na talerzu zbiera się sporo cieczy, podczas gdy Biała Kiełbasa Wielkopolska po przekrojeniu nie wypuściła niemal wcale wody.
Jak to jest ?
Do taniej kiełbasy z sypie się dużo soli, która zabija smak i oszukuje nasze kubki smakowe. Tanie mięso i sól to nie wszystko. Pompuje się do flaka gorący tłuszcz i wodę. W ten sposób z kilograma mięsa za 4 zł można zrobić nawet 3 kilogramy kiełbasy.
* Uważać żeby tryskająca gorąca woda i tłuszcz nie poplamiła stołu i ubrań.
Porady Kulinarne
Biała kiełbasa najlepsza którą kiedykolwiek jadłem Naj Biała i Polska surowa wędzona ,Szynka z kością Jan Dull. zakład z sklepem spółdzielnia Tęcza w Owińskach.zaraz za pałacem ul Bydgoska 4 62-005 Owińska 601 8128 504 or 8126 509 ? Praca 61 8126-504 od 4-14 ,dom 61 8126-518i Czerwonak Oś 40 l PRL 6 Sklep wielobranżowy mięso drób wędliny Przemysław Dull pon-pt 9-17,sob 8-14

Biała Kiełbasa Wielkopolska znakomicie nadaje się na grilowanie,ponieważ w przeciwieństwie do wędzonych kiełbas nie zawiera rakotwórczych nitrozamin,które potęgują swoje działanie podczas wysokiej temperatury.
Gotowanie Białej Kiełbasy Wielkopolskiej Opcja 1
Do wrzącej wody włóż liść laurowy, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, nastepnie wrzuć umytą kiełbasę,zmniejszyj ogień,tak żeby pojawiały się rzadkie małe bąbelki i tak pod pokrywką gotuj 20 minut. Nigdy ,nie wylewaj wody ,bo tak przygotowany wywar nadaje się do zrobienia zupy.
Gotowanie Białej Kiełbasy Wielkopolskiej i wywar na barszcz lub żurek Opcja 2
Do garnka z zimną wodą włożyć włoszczyzny jak na rosół: por, pietruszkę, marchew i seler (ale bez kapusty; nie trzeba też dodawać żadnych przypraw ani soli); zagotować i pogotować około 45 min. Surową białą kiełbasę umyć i włożyć do wywaru, na małym ogniu powoli doprowadzić do wrzenia i natychmiast przykręcić - nie gotować, ale powoli "mrugać" w cieple około 20 min. Kiełbasę wyciągnąć i natychmiast podawać w ogrzanej salaterce na stół; wywar zostawić do barszczu lub żurku.
Cebula faszerowana Białą Kiełbasą Wielkopolską
40 dag świeżej kiełbasy , 6 cebul (białych lub czerwonych),2 plastry sera gouda, 1/2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki posiekanego,koperku, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki oleju, pieprzCebule obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy, pozostawiając dwie warstwy miąższu. Wyjęty miąższ siekamy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek . Ogórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kiełbasę i smażymy przez 2 min. Przyprawiamy , pieprzem, łyżeczką koperku, majerankiem. Wydrążone cebule napełniamy kiełbasą i układamy na aluminiowej tacce,posmarowanej olejem. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku ok. 20 min. 5 minut przed podaniem ,posypujemy posiekanym ogórkiem i resztą koperku a na wierzch kładziemy plasterki sera.

Biała Kiełbasa Wielkopolska ala Rockefeller
3 świeże kiełbasy ,30dkg mrożonego szpinaku, 1 średnią cebulę,1 łodygę selera naciowego, 16 dużych pieczarek,pęczek pietruszki,10 dkg sera pleśniowego, 1/8 łyżeczki startej gałki muszkałtowej, 1/2 łyżeczki tymianku,2 łyżki masła, pieprz,sos chilli 3 łyżki startej bułki ,3 łyżki wódki Pernod lub anyżówki, 1 łyżeczka zmielonych nasion fenekułu (opcjonalnie)
Pieczarki czyścimy ręcznikiem papierowym,obcinamy nóżki i wydrążamy, Wyjęty miąższ i nóżki siekamy. Kiełbasę wyjmujemy z osłonek . Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę,seler naciowy i na końcu dodajemy miąższ z pieczarek . Dodajemy kiełbasę i smażymy przez 2 min.Dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak gotujemy aż szpinak będzie suchy dodajemy startą bułkę.Przyprawiamy,pieprzem, posiekaną pietruszką i startą gałką muszkałtową,tymiankiem wódką,fenekułem,mieszamy dokładnie . Wydrążone pieczarki napełniamy nadzieniem z patelni i układamy na aluminiowej tacce. Grillujemy 10minut lub opiekamy na na oliwionej blasze w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 10 minut. 5 minut przed podaniem ,posypujemy kawałkami sera i sosem chilli.

Gołąbki z modrej kapusty z farszem z Białej Wielkopolskiej Kiełbasy
8-10 sparzonych kiełbas ,przeciętych na pół, nieduża główka młodej modrej kapusty, 1 puszka pokrojonych pomidorów, pęczek świeżego koperku 3/4 szklanki wywaru z parzonych kiełbas , cukier, pieprz, chili,sól.Oczyścić kapustę, wyciąć głąb, włożyć całą do dużego garnka, zalać wrzątkiem i obgotować, stopniowo zdejmując mięknące liście. Ściąć z nich grubsze nerwy, składać po dwa, a następnie zawijać w nie kiełbasy (jak gołąbki). Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście, na nich zawinięte kiełbasy, wlać gorący wywar, i dusić pod przykryciem 20 min. W tym czasie dodać pomidory.. Gotować jeszcze 10 min. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem,chili, i posiekanym świeżym koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody lub piure. Szaszłyki z Białej Wielkopolskiej Kiełbasy z *śliwką
2 białe sparzone kiełbasy,2 długie patyki do szaszłyków,200 g boczku wędzonego,60 g śliwek suszonych kalifornijskich, kieliszek wina,4 duże ząbki czosnku.

Białą kiełbasę pokroić na talarki o szerokości około 2 cm. Śliwki namoczyć w winie przez 30 minut.Boczek pociąć na plastry a czosnek i śliwki na połówki. Na odmoczone porzednio w wodzie ½ godz ,patyki do szaszłyków nadziać dwa plastry boczku na ich końcach, potem kiełbasę, czosnek, śliwkę i kiełbasę, a następnie dalsze części boczku tak aby kiełbasa była z dwóch stron opleciona boczkiem. Zapiekać w piekarniku około 15 min. w temp. 200 stopni, lub na grillu 10 minut-podawać z ketchupem śliwkowym .

*Zamiast śliwek możemy używać ananas z puszki,pocięte na kawałki tej samej wielkości co kiełbasa świeże pieczarki,paprykę,cebulę lub zukinię
Kiełbasa po staropolsku
1 kg surowej białej kiełbasy, 1 duża łyżka świeżego smalcu bez skwarek, 2 łyżki oliwy, 3 duże cebule, kiszony ogórek lub plastry pomidora
Na spód szerokiego rondla kładziemy warstwę kiełbasy, zalewamy zimną wodą, tak aby przykrywała ją na centymetr, dodajemy smalec, oliwę i wolno podgrzewamy na średnim ogniu w odkrytym naczyniu. Po odparowaniu wody rumienimy kiełbasę na złocisty kolor, przykrywamy warstwą pokrojonych w piórka cebul i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru. Usmażoną kiełbasę dzielimy na porcje, dekorujemy plasterkami ogórka lub pomidora, posypujemy smażoną cebulą. Podajemy bardzo gorącą.
Biała kiełbasa z chrzanem
1 l wody, po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, kminek, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 kg białej kiełbasy, 100 g świeżo startego chrzanu lub chrzanu ze słoika, 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo, 100 ml śmietany 30%, sól, sok z 1 cytryny, cukier Zagotowujemy wodę z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć, dodajemy kiełbasę i parzymy ją, nie dopuszczając do zagotowania, przez ok. 20 min. Ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, dodajemy sól, sok z cytryny i szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy z sosem chrzanowym i dodatkowo świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu.
Kiełbasa biała ze śliwkami
40 dag kiełbasy białej, 10 dag boczku wędzonego, 15 dag śliwek suszonych, 4 dag migdałów, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz, sok z cytryny Kiełbasę kroimy na porcje, nakłuwamy widelcem z obu stron w kilku miejscach na głębokość 2-3 cm. Boczek kroimy w paseczki, częściowo stapiamy, wkładamy na wytopiony tłuszcz kiełbasę i rumienimy. Śliwki myjemy, moczymy, gotujemy i przecieramy. Sparzone i obrane migdały dodajemy do kiełbasy razem z przecierem śliwkowym i winem. Dusimy kilka minut, a potem doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i surówkami.
Biała kiełbasa w piwie
Skład:
0,5kg białej Wielkopolskiej Kiełbasy
1 cebula,papryka
1 łyżka białego octu winnego
1 szklanka piwa ciemnego
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
Kiełbasę opiekamy przez 10 minut na grillu,piekarniku lub na patelni.Potem kiełbasę gotujemy na małym ogniu przez 20 minut w piwie. Cebulę obieramy,z Papryki usuwamy nasiona drobno kroimy i przysmażamy na odrobinie tłuszczu. Z mąki i tłuszczu sporządzamy lekko przyrumienioną zasmażkę, którą rozcieńczamy ½ szklanki wywaru z gotującej się kiełbasy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Kiełbasę kroimy w kilku centymetrowe kawałki i jeszcze przez kilkanaście minut gotujemy (bardzo powoli) w sosie.
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami
Składniki:
1 kg białej kiełbasy, 1kg jabłek (winnych), 1 szklanka rodzynek, 1 cytryna, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanki wina białego wytrawnego;
Wykonanie:
Kiełbasę umyć, ułożyć na blasze, nakłuć wykałaczką, każdą kiełbasę w kilku miejscach. Zapiekać w gorącym piecu około 1 godziny.
Przygotować jabłka: jabłka obrać, pokroić w szóstki, włożyć do rondla, skropić sokiem z cytryny, wsypać umyte rodzynki, wlać wino i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż jabłka zrobią się szkliste, ale nie powinny się rozgotować.
Na półmisku z jednej strony kładziemy gorącą kiełbasę, a z drugiej jabłka też ciepłe.
Biała kiełbasa zapiekana
200g białej kiełbasy włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzewać do zagotowania i wyłączyć gaz, żeby się nie gotowała. Następnie po 10 minutach przełożyć kiełbasę do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę wody oraz przypraw( dużo majeranku, kminek cały, pieprz)i pod przykryciem piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Następnie odkryć naczynie i dopiekać 10 minut w temp. 200 stopni aby skórka się zaróżowiła. Taką kiełbasę podajemy oczywiście z chrzanem.
Szaszłyki z białej kiełbasy z ananasem
200 g białej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
Ananas
4 plastry cebuli
Odparzoną białą kiełbasę pokroić na talarki o szerokości około 2 cm. Boczek na plastry a cebulę na połówki. Na odmoczony porzednio w wodzie ½ godz , patyk do szaszłyków nadziać dwa plastry boczku na ich końcach, potem kiełbaskę, cebulę, ananas i kiełbaskę, a następnie dalsze części boczku tak aby kiełbaska była z dwóch stron opleciona boczkiem. Zapiekać w piekarniku około 15 min. w temp. 200 stopni, lub na grillu 10 minut-podawać z ketczupem sliwkowym.

Szaszłyki z białej kiełbasy z pieczarkami
200 g białej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
5 pieczarek
4 ząbki czosnku
Odparzoną białą kiełbasę pokroić na talarki o szerokości około 2 cm. Boczek na plastry a czosnek na połówki. Na patyk do szaszłyków nadziać dwa plastry boczku na ich końcach, potem kiełbaskę, czosnek, połówkę pieczarki i kiełbaskę, a następnie dalsze części boczku tak aby kiełbaska była z dwóch stron opleciona boczkiem. Zapiekać w piekarniku około 15 min. w temp. 200 stopni, lub na grillu 10 minut-podawać z chrzanem

Szaszłyki z białej kiełbasy z cebulą i zuchinią
200 g białej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
1 zuchinia
2 cebule
Odparzoną białą kiełbasę pokroić na talarki o szerokości około 2 cm. Boczek i zuchinię na plastry (2cm) a cebulę na połówkę Na patyk do szaszłyków nadziać dwa plastry boczku na ich końcach, potem kiełbaskę,plaster cebuli, plaster zuchini i kiełbaskę, a następnie dalsze części boczku tak aby kiełbaska była z dwóch stron opleciona boczkiem. Zapiekać w piekarniku około 15 min. w temp. 200 stopni, lub na grillu 10 minut-podawać z ketczupem sliwkowym .

Kiełbasa biała w sosie Polskim
80 dag kiełbasy białej,
sos:
pół litra jasnego piwa,
1/2 szklanki wody,
8 dag tłuszczu,
8 dag cebuli,
1 dag mąki,
sól

Kiełbasę włożyć do rondla, zalać piwem i wodą, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gotować pod przykryciem 20 min. Kiełbasę wyjąć. Sporządzić rumianą zasmażkę z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy, dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki. Po zestawieniu z ognia dodać tyle wody, ile jest potrzebne do sporządzenia potrawy. Sos zagotować, doprawić solą. Kiełbasę pokroić w ukośne plastry. Podawać z ziemniakami.
Sałatka z białej kiełbasy
1 główka sałaty lollo rosso,zielonej , rzymskiej lub sparzonej pekińskiej ale najpierw wyciąć grube kłęby - 30 dag ugotowanej białej kiełbasy- 15 dag żółtego zagranicznego sera (ementaler- gouda)- 2 dag kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki; do przybrania: 1 pomidorSos1/2 szklanki majonezu- po 1 łyżce musztardy- drobno pokrojonego czosnku i posiekanej natki pietruszki- 1/4 szklanki bulionu z kostki- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w słupki. Sałatę lub kapustę opłukać, sałatę porozrywać na małe kawałki, a kapustę pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Przygotować sos: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem do konsystencji sosu. Ser, kiełbasę i sałatę połączyć, polać sosem i wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać kiełkami i przybrać cząstkami pomidora. –
Wereszczaka z białej kiełbasy
Z początkiem panowania Sasów na chwilę zapomniano o francuskich naukach. Z tego właśnie okresu (czasy Augusta II) pochodzi słynna wereszczaka - warszawskie danie podawane po hucznych zabawach. Była to ugotowana w piwie biała kiełbasa polana cebulowym sosem. Przebywający wówczas w Polsce pewien Francuz zdegustowany naszymi obyczajami radził, by podróżować wyłącznie z własnym kucharzem lub samemu doglądać przyrządzanych dań.– Z książki "Smakosz warszawski" Hanny Szymanderskiej– – 1 kg białej kiełbasy, 250 ml jasnego piwa, 250 ml wody, 2 cebule, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki,– – 2 łyżki octu, cukier, pieprz, sól– – Kiełbasę zalewamy piwem i wodą, doprowadzamy do wrzenia. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na smalcu. Dodajemy wywar z gotowania kiełbasy i gotujemy razem na małym ogniu 15-20 minut. Następnie cebulę miksujemy lub przecieramy przez sito. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją przecierem z cebuli. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewamy w rondlu. Do gorącego sosu wkładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Kiełbasa biała z chrzanem
1 kg białej kiełbasy, 2 cebula, 4 ząbki czosnku, po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe, majeranek, kminek, 100 g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika, 100 ml śmietany kremówki, 1 żółtko ugotowane na twardo, sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu), sól, cukier Zagotowujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.
Duszona papryka z kiełbaskami i brokułami
( 75 dag papryki w różnych kolorach, 3 kawałki kiełbasy (dowolnej), 1 niewielki brokuł, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do smażenia (olej lub smalec), sól i pieprz, ostra sproszkowana paprykaPaprykę myjemy i czyścimy. Siekamy cebulę, szklimy na tłuszczu w rondlu o grubym dnie. Wkładamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy roztarty czosnek. Smażymy, mieszając, aż papryka będzie miękka. Wtedy dodajemy obraną z osłonki i pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy razem. Obgotowujemy brokuł w osolonej wodzie, odcedzamy, nie wylewamy wody, w której się gotował. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do rondla z papryką i kiełbasą, smażymy dalej, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Gdy z rondla odparuje sos, wlewamy trochę wody, w której gotowały się brokuły, dusimy pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie. Przyprawiamy do smaku. Możemy podawać z ryżem lub makaronem albo z ciemnym chlebem. Do tego kieliszek wina. Uwaga: danie jest najlepsze na drugi dzień, jak bigos, najlepiej zrobić większą ilość
Biała kiełbasa w sosie karmelowym
SKŁADNIKI: 70 dag białej kiełbasy 1 cebula 1 liść laurowy 10 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 2 goździki sól sos: 1 1/2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki cukru 1 1/2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki białego wytrawnego wina sól, pieprz WYKONANIE: Cebulę obrać, naciąć na krzyż wbić w nią goździki. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą zalać 3 szklankami posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu około 40 minut. Następnie ostudzić w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Przygotować sos: rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 minut. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę. 1/2 szklanki wywaru połączyć z 1 1/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki gotować, mieszając, na małym ogniu około 10 minut. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i podgrzać. Podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką.
Biała kiełbasa w sosie piwnym
Składniki: - 1 kg białej kiełbasy - 1/2 l jasnego piwa - 1/2 l wody - 2 cebule - 2 łyżki masła - 1 łyżka mąki - 1 łyżka octu - 1 łyżka karmelu - sól - cukier do smaku Sposób przyrządzania: Kiełbasę włóż do wysokiego rondla i zalej gorącym piwem wymieszanym z wodą. Obraną i umytą cebulę pokrój w plastry i także włóż do rondla. Kiełbasę z piwem i cebulą gotuj na małym ogniu około 20 minut. Przygotuj karmelowy sos: zrób jasną zasmażkę z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki, rozprowadź ją wywarem z kiełbasy, dodaj ocet i karmel (jedną łyżkę cukru roztop na suchej patelni, a gdy zmieni kolor na słomkowy, rozprowadź ją kilkoma łyżkami wody - uważaj, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!). Sos przypraw do smaku solą i cukrem. Ugotowaną kiełbasę wyjmij z wywaru, osącz i zalej gorącym sosem. Podawaj z wiejskim, żytnim chlebem.
Biała kiełbasa z jabłkami
(dla 4-6 osób)
1 kg białej kiełbasy, 3-4 kwaśne jabłka, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru, cynamon, 5-6 ząbków czosnku, majeranek
Kiełbasę wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i nakłuwamy widelcem, by nie popękała. Ząbki czosnku kroimy w plasterki i posypujemy nimi kiełbasę. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i dusimy na maśle, na niewielkim ogniu. Można je podlać małą ilością wody. Dosmaczamy cukrem i cynamonem. Podduszone jabłka układamy na kiełbasie. Posypujemy obficie majerankiem. Naczynie z kiełbasą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200°C i pieczemy ok. 20 min (kiełbasa powinna się zrumienić). Można też w pierwszym etapie pieczenia przykryć kiełbasę folią aluminiową, a po jej zdjęciu piec, dopóki skórka się nie zrumieni.
WIELKOPOLSKA BIAŁA KIEŁBASA SMAŻONA Z JABŁKAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM LUB MAJERANKIEM
Autor Witold T.Zalewski

80 dag kiełbasy, 4 kwaśne twarde jabłka, 3 cebule, 25 dag startego żółtego sera(Morski), 4 łyżki oleju, 6 gałązek świeżego majeranku
Cebula . Obieramy ,Myjemy, kroimy na cząstki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.

Kiełbasa. Kroimy na grube plasterki i podsmażamy , aż będą chrupkie.
Jabłka. Myjemy, kroimy na cząstki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.
Następnie układamy jabłko na dnie naczynia do zapiekania.
Cebula. Pokrojoną i podsmażoną cebulę kładziemy na jabłkach, posypujemy ją posiekanym majerankiem lub tymiankiem a następnie układamy plastry kiełbasy.
Ser. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. (dla 4-6 osób)

Kiełbasa Biała w glazurze miodowo-musztardowej

8 kawałków białej kiełbasy, olej

Glazura: 2 łyżki miodu, 2 łyżki gruboziarnistej musztardy, sok z małej cytryny, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz

Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy glazurę. Kiełbaski wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty, następnie osączamy i osuszamy. Każdą kiełbaskę smarujemy przygotowaną glazurą i pieczemy na naoliwionym ruszcie 8-10 min, kilkakrotnie obracając

Brak komentarzy: