Historia kuchni prawdziwie polskiej
Rok mityczny - Wanda nie chce Eintoppfu. Wraz z resztkami mąki z polskich pól skacze do Wisły. Powstaje pierwsza prasłowiańska zacierka.Rok mityczny drugi - Szewczyk Skuba podrzuca Smokowi Wawelskiemu owieczkę wypchaną siarką. W wyniku procesu wodno-termicznej destrukcji powstaje słynny polski gulasz, który serwowany jest z tygodniowego menu po dziś dzień we wszystkich lokalach społemowskich jako "gulasz nawinie", ciesząc się zasłużoną sławą krajowych samobójców.1410 r. - Krzyżacy wraz z dwoma mieczami dają jeden garnek. Jagiełło mruczy pod nosem: "No, niezły bigos...", co staje się świecką tradycją Polaków w polu - jak tylko wychodzą coś mordować na świeżym powietrzu, gotują kapustę.1495 r. - Prapolskie ziemniaki przywozi Kolumb.1501 r. - Prapolską pietruszkę przywozi królowa Bona.1683 r. - Prapolską kawę Tchibo przywozi z wiedeńskich saksów Jan III Sobieski.1831 r. - Pułkownik Ordon zapala cygaretę przy magazynie prochu strzelniczego. Nim lekko się uniesie, zdąży pomyśleć: "Ładny klops".Koniec wieku XIX - Na wigilię trafia pierwszy prasłowiański karp po żydowsku.1966 r. - Władysław Gomułka proponuje socjalistyczną kiszoną kapustę do herbaty, jako że zawiera ona więcej witaminy C niż burżuazyjna cytryna.1972 r. - Edward Gierek w ramach otwarcia Polski na Zachód proponuje Polakom "fasolkę po bretońsku". Zwiększony ruch wycieczek z Bretanii zainteresowanych następstwami spożycia tej zupełnie nieznanej potrawy.4 czerwca 1989 r. - "Ładnego nawarzyliśmy piwa" - mówi gen. Kiszczak do gen. Jaruzelskiego po kompletnie przegranych wyborach parlamentarnych. Piwo zostaje, socjalizm upada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz