Polskie kebaby są tak zawalone kapustą pekińską , że w ogóle nie można poczuć smaku mięsa.Najlepsze kebaby które kiedykolwiek jadłem były w Berlinie przy stacji Zoo i w USA w tureckich lub arabskich restauracjach.W Polsce kebaby są to zwykłe ogromne buły i niesmaczne zapychacze brzucha z tłustej wieprzowiny lub kurczaka i gdzie jest ten piesek który szczekał wczoraj-naprawdę nie wiem jakie mięso jest używane -ale wiem że jest to mięso tłuste i podłe. Z tego powodu bojkotuje Pl kebaby.To co jecie jest okropnePrawdziwy kebabżeby byla chrupka , nie zawiera jakiejkolwiek kapusty,ogórków i innego świństwa które jest dodawane w Polsce ,zawiera tylko cienkie czasem marynowane plastry cebuli,świeże pomidory,ogórki ,mięso z jagnięciny, polane sosem jogurtowo czosnkowym z dodatkiem marynowanej ostrej papryki do przegryzania na talerzu.
Tzatziki
Grecy mieszkający w Polsce nie są zgodni, jaka metoda przygotowywania tzatziki jest najlepsza: odcedzanie jogurtu na sitku albo najlepiej w filtrze od kawy aby stał się gęsty, łączenie trzykrotnie mielonego białego sera ze śmietaną czy zastępowanie jogurtu serkiem homogenizowanym.Ostatnio zauważyłem w Piotrze i Pawle Jogurt Bałkański który jest naturalnie gęsty,również jogurt firmy Zott jest też świetny bez ocedzania Dodając odpowiednie przyprawy, można uchwycić grecki smak.4 - 8 osób, 15 minut* serek homogenizowany Toska 600 g lub jogurt Zott lub najlepiej gęsty Jogurt Bałkański z Piotra i Pawła * 2 średnie świeże ogórki * 2 ząbki czosnku * ,100 ml oliwy z oliwek * sól
Obrane ogórki zetrzeć na paseczki na drobnej tarce i odstawić na kilka minut na sicie i osuszyć ręcznikiem papierowym.Zgnieść czosnek w prasce lub bardzo drobno posiekać.Zmieszać z serkiem, czosnkiem i oliwą, dodać sól.W wersji urozmaiconej można doprawić tzatziki świeżym koperkiem albo oregano,tymiankiem lub miętą.
Kapusta Pekińska , Kukurydza , Fasola z puszki
Gdziekolwiek jestem w restauracji lub w domu prywatnym na potęgę serwuje się w Polsce te warzywa. Bez różnicy czy jestem w włoskiej,arabskiej ,polskiej itd. Zawsze króluje sałatka z pekińskiej-profanacja.Kto jest kreatorem tych potraw ? Na sto sałatek liściastych 70 % zawiera kapustę pekińską która w ogóle nie jest żadną sałatą,smakuje jak dykta ale za to jest bardzo tania.Na 100 sałatek ziemniaczanych -80 % zawiera kukurydzę.Ukoronowaniem wszystkich dań meksykańskich jest również kukurydza lub fasola z puszki .Jedyna kukurydza w meksykańskiej kuchni to jest kolba gotowana lub grillowana.Kapusta pekińska nadaje się tylko do smażenia w woku lub marynat.
Kim Chee po Koreańsku http://pl.wikipedia.org/wiki/Kimchi
Biorę główkę kapusty pekińskiej, Kapuste kroje na duże kawałki, posypuje obficie solą, przyciskam czym ciezkim i zostawiam na kilka dni. Potem dobrze płuczę, inaczej będzie zbyt słona. Dalej mieszam kapustę z kilkoma posiekanymi ząbkami czosnku,2 cm posiekanym kawałkiem imbiru, sporą ilością dymki i papryką chili - najfajniejsza jest ostra zmielona na pył, ale mogą też być ostre płatki (3-4 łyżki dają kimchi niesamowicie ostre, mniej łyżek - mniej ostre). teoretycznie to powinno wystarczyć do zakiszenia, na końcu dodaje łyżkę oleju sezamowego jest niezłe po kilku dniach, ale podobno równie dobre lub lepsze np. po miesiącu. ).Kiedyś mam nadzieje napisać książkę 1001 polskich dań z kapusty pekińskiej i kukurydzy.Njet,nein,nie,no-Precz i jeszcze raz precz z nimi z polskiej kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz